Гордостта на Полски Тръмбеш Иванела Арабаджиева учи право в Бостън

Преди 5 г. момичето изкара две шестици на матура и получи Национална диплома

 

ИВАНЕЛА АРАБАДЖИЕВА Е СТУДЕНТКА ПО ПРАВО В БОСТЪН и е сред младите хора, с които Полски Тръмбеш се гордее. Момичето се прочу още през 2016 г., когато завърши местната гимназия с пълно отличие, изкара две шестици на матура, едната от които бе по английски, и получи Национална диплома от образователното министерство само с още една абитуриентка от областта. Малко след нея брат й Димитър пък отиде на бал с мотокар и също стана известен не само в родния си град. Иванела обаче завърши с пълна стипендия Американския университет в Благоевград и сега е избрала да учи право в Америка. Тя е на стипендия, която покрива 100% таксата за обучение, създадена е в чест на Сандра Дей О’Конър – първата жена, служила във Върховния съд на САЩ. Университетът, в който учи – New England Law, първоначално е бил основан като първия правен факултет изцяло за жени в Щатите.

„Избрах да продължа образованието си в Бостън, на първо място, защото е следдипломна степен – ще завърша като Juris Doctor, т.е. докторантура. Другата причина е огромното разнообразие от възможности за практическо обучение. От една страна, самият метод на преподаване е различен – не влизаме в класната стая, за да ни каже професорът какъв е законът. Преди лекции четем съдебни решения, от които сами трябва да извлечем правилото, а на самите лекции ние трябва да обясним какъв е законът и как сме стигнали до заключението, че е такъв. Отделно обучението трае три години, като двете лета между първата и втората и втората и третата година имаме задължителни практически обучения – дали стаж в съда, или в кантора, вече зависи от личните професионални планове. Имаме също така задължителни „клиники“ на по-късен етап от обучението, където извършваме pro bono труд и представляваме пред съда клиенти, които имат нужда от правна помощ, но не могат да си позволят да наемат адвокат”, сподели Иванела.

С това не се изчерпват всички възможности за практическа подготовка, разбира се, но идеята е, че още преди да завършат, студентите трупат практически опит, а не просто слушат лекции и обяснения.

ЗАЩО ТОЧНО ПРАВО? Иванела има две бакалавърски степени по политически науки и международни отношения и история и цивилизация и е преценила, че най-добрият начин да бъде полезна на обществото и да има някакъв смисъл в работата, е да се занимава с нещо, което носи положителна промяна в живота на другите. В последната година в Американския университет тя участвала в състезание по международно право. За устната част се разиграва фиктивно дело пред Международния съд на ООН. Било като ролева игра, но самото дело се провело във Върховния касационен съд в София и в момента, в който тя застанала на подиума пред съдиите, знаела, че вече е намерила призванието си. Сякаш намерила липсващото парченце от пъзела и цялата картинка най-сетне имала смисъл. Било логично решение да продължи със следдипломна степен на образование, вместо да започва наново всичко от нулата – затова и решила да учи в САЩ.

Не е решила все още в коя област на правото иска да практикува, но се среща с академични съветници през периода на обучение и те помагат в ориентирането. Първите три семестъра се изучават задължителни дисциплини – гражданско-процесуално право, деликти, договори, собственост, криминално право, криминален процес, конституционно право, доказателства. След това има право на избор от стотици различни предмети.

След като завършила Американския колеж, Иванела работи за кратко в бутикова кантора за имиграционно право, предимно се занимава с дела за получаване на гражданство, но не мисли, че това ще е конкретният вид право, с който иска да се занимава. Вариантите, разбира се, са безкрайни. Обмисля интелектуална собственост, корпоративно и финансово право, но кой знае, може би и криминалното право ще й представлява интерес. Поне за момента иска да е адвокат и казва, че я влече съдийската скамейка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *