Лекар от Полски Тръмбеш изобрети иновативна приставка за скенер на рака на гърдата

Д-р Йордан Спирдонов получи наградата на БЛС в категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“

 

Доктор Йордан Спирдонов получи наградата на Българския лекарски съюз за принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники преди броени дни. Той изобрети приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези. Откривателят на изобретението е специалист образна диагностика и част от екипа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Д-р Йордан Спирдонов Василев е роден на 29.01.1968 г. в Бяла, Русенка област. Завършва средното си образование в Полски Тръмбеш, след което учи медицина в Плевен, където през 1995 г. се дипломира като лекар. Същата година започва работа в Общинската болница в Полски Тръмбеш като рентгенолог.

От 1998 г. започва работа в ХХХ поликлиника в София. Близките му живеят в Полски Тръмбеш, а той често пътува до родния край, където организира и приемни за прегледи. Специалност „Образна диагностика” придобива през 2003 г.

Докторската си дисертация на тема „Ролята на ехографията при заболявания на големите слюнчени жлези и образувания в ЛЧО“ защитава през февруари 2005 г. сам, без научен ръководител, което е прецедент в лекарските среди. Участвал е в много семинари и курсове по медицина у нас и в чужбина. Има множество публикации. Един от авторите на „Атлас по ултразвукова диагностика“, предназначен за специалисти.

Досега прецизността при диагностиката на онкологични заболявания на млечните жлези беше намалена при стандартна компютърна томография по гръб. Гравитацията води до изместване встрани и деформация на млечните жлези. Изобретението на д-р Спирдонов позволява да бъде въведена нова позиция на тялото – по корем, с което диагностиката е по-прецизна. При рутинно образно изследване с друга насоченост е много по-голяма възможността да бъдат открити патологични изменения в гърдите на жената.

„Дълги години се сблъсквам с проблема за локалната диагностика и стадирането на рака на млечните жлези при невъзможност за извършване на ядрено-магнитен резонанс. Екзактната диагностика и стадиране биха могли да спасят много човешки животи”, коментира д-р Спирдонов. „Така достигнах до идеята за необходимост от друга позиция на тялото по време на компютърна томография. Вярвам, че чрез новата приставка работата на мен и колегите ми ще бъде улеснена и ще премине на по-високо ниво“, допълва специалистът.

Наскоро д-р Спирдонов дари 12 комплекта от приставките на държавните комплексни онкологични центрове от цялата страна, за да могат повече пациенти да се възползват от по-прецизната диагностика при стадирането на рака на млечната жлеза и по-ранното откриване на заболяването. Един комплект включва два модела с височина 14 и 22 см в зависимост от размера на млечните жлези. Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените. С всеки изминал ден случаите се увеличават както в България, така и по света. Според данни на Световната здравна организация ракът на гърдата вече измества рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света, като за 2020 г. са диагностицирани приблизително 2.3 млн. нови случая. Ранно открито, в 98% от случаите заболяването е лечимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *