Психологът Фатме Етемова: „Различието е богатство“

Фатме Етемова е психолог и е посветила професионалното си развитие на децата със специални образователни потребности. Тя е част от екипа на Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващото образование към Министерството на образованието и науката. Председател е на Женското дружество на ДПС в областта и кандидат за народен представител от листата на движението във Велико Търново.

Децата са най-голямото богатство на всяка държава и грижата за тях, без значение дали са със специални образователни потребности, или не, трябва да бъде еднаква“, казва Фатме Етемова. Според нея специалните деца не са имунизирани срещу интелектуални затруднения заради религия, етнос или социален статус. Те само трябва да бъдат подпомогнати в процеса на адаптирането им към образователната и социална система. Психологът е категорична, че е необходимо законовите разпоредби в тази сфера да бъдат изпълнени с хуманност и силна човешка ангажираност. По думите й не е излишно да бъдат ревизирани отделни детайли в Наредбата за приобщаващо образование, като се следват световните тенденции, защото това би довело до по-добри резултати в подпомагане развитието на тези деца. Тя е убедена, че с много любов и търпение трябва да се помага на учениците да приемат специалните деца в общността си и да бъдат изкоренени предразсъдъците към тях.

Толерантност е това, от което имат нужда децата със специални образователни потребности, но от това се нуждае и цялото ни общество, казва Фатме Етемова. Тя е убедена, че кризата в държавата може да бъде преодоляна само чрез диалогичност и дипломатичност. Кандидатът за народен представител е категорична, че именно ДПС е символ и гарант за толерантност и сигурност. „Ние никога не сме имали проблем с приобщаването на различните, ние толерираме етническото, социалното и религиозното различие, защото оценяваме това като богатство“, заявява Фатме Етемова. Според нея единствено „Движението за права и свободи“ може да тушира настъпилото в обществото разделение и противопоставяне и да гарантира етническия мир в страната.

Движението за права и свободи“ е с номер 17 в бюлетината за народни представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *