Тази вечер в ХГ „Борис Денев“: документален филм портрет и изложба, посветена на 70-ата годишнина на Ганчо Карабаджаков

70 платна и едночасова документална лента разказват притчите на Карабаджо

 

Документален филм портрет „Карабаджо“ и едноименна изложба, посветена на 70-ата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков, ще бъдат представени в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново на 28 октомври от 18 часа. Мястото за възпоменателната вечер не е избрано случайно – той бе директор на галерията, която бе и последната му кауза.

Ганчо Карабаджаков e роден в Ямбол. Завършва първия випуск на Художествената гимназия в Казанлък. Дипломира се в Националната художествена академия при проф. Христо Нейков, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“. Студентските години бележат и творческия му псевдоним Карабаджо – игра на думи по време на лекция по история на изкуството, с който става разпознаваем. Житейският път на твореца до края на 80-те години е свързан с родния му Ямбол. Началото на промените го заварват в околностите на старата столица, където остава да работи до края на дните си. Авторът работи в сферата на фигуралната живопис, графиката, монументалната фреска. Реализирал е повече от 60 самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Активната му обществена позиция през годините го ангажира като зам.-министър на културата и зам.-кмет на Велико Търново.

Пространството на обновената галерия ще покаже 70 създадени от него платна от средата на 70-те години на миналия век до края на 2020 година, предоставени от галерии от цялата страна и частни колекционери. Част от творбите от ранния му период ще бъдат представени за първи път пред публика. Картините са подбрани от екипи на галерията и курирани от доказания изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска.

За творчеството му тя казва: „В панорамата на българското изкуство от последната четвърт на XX и началото на XXI век Ганчо Карабаджаков има свое заслужено място. Споделяйки интереса към старините, иконите, героите от миналото, характерен за мнозина от неговото поколение, той им даде свой личен, разпознаваем прочит. В почерка му има стилизация на формата, стремеж към синтетизъм и дозирана декоративност. Женските му образи са мечтателни и извисени, което ги отпраща към Богородичния лик. Творчеството на Ганчо Карабаджаков от последните две десетилетия навлезе в света на притчите, приземени по нашенски, и на делника, видян във вселенски проекции. Гротеската и буйството на цвета завладяха картинното пространство. Душевен финес и интелигентност бележат и поредицата негови автопортрети, които историците на съвременното изкуство не трябва да забравят. Не на последно място този голям художник имаше характер – качество твърде рядко за тукашния климат“.

За творческия път и мястото на Ганчо Карабаджаков в съвременната българска живопис изкуствоведът разказва и в едночасовата лента, чиято премиера ще бъде същата вечер. Филмът размисъл е за смисъла на творчеството и съществуването в търсене на силата, движеща Твореца.

„Той остави своята притча, щастливци са онези, които ще открият кода“, споделят още от компанията, реализирала заснемането. Зад него стоят режисьорът Теодора Андрецуди, операторът Даниел Делчунков, а монтажът е поверен на Цветомир Цанов. Лентата представя личността и творчеството на Ганчо Карабаджаков през спомените на негови съмишленици, съратници, приятели, роднини и колеги през последните 40 години. Сред тях са писателят Стефан Цанев, композиторът Митко Щерев, бившият ректор на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев, директорът на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев, художниците проф. Вихрони Попнеделев и Васил Стоев. Използвани са архивни кадри и интервюта на художника.

Ретроспективната изложба ще остане в изложбеното пространство на галерията до Коледа, а филмът ще бъде показан в градовете, свързани с житейския и творческия път на Ганчо Карабаджаков – Ямбол, Пловдив, София.

One thought on “Тази вечер в ХГ „Борис Денев“: документален филм портрет и изложба, посветена на 70-ата годишнина на Ганчо Карабаджаков

  • 24.10.2021 в 19:37
    Permalink

    Творчеството на Карабаджо действително е забележителен, дори изключителен нанос в делтата на изобразителния поп фолк. Няма болярска душа, непритоплена от настойчиво горещите тоналности струящи из Ганчовите картини, висящи над камини и меки дивани, сред дима на ароматни пури и отлежали питиета. Заслужилите честта притежатели на тези безспорни шедьоври се оглеждат в тях досущ, като в огледало. Тепърва ще се трудят проницателните ни изкуствоведи над трудната дилема – кой е по-артистичен от двата елемента на една вечна слава – Карабаджо или неговите творби? Отговорът чезне в есенни мъгли, но стойността на оставеното блести, като в циганското лято.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *