Д-р Кина Николова от „Продължаваме промяната“ получи приз от Български лекарски съюз – В. Търново

Д-р Кина Николова бе отличена от регионалната структура на Българския лекарски съюз във Велико Търново с приз за дългогодишната й дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на неонатологията. Наградата й бе присъдена по повод Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври. Д-р Николова е началник на Отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, което за тези 10 г., в които го ръководи, напълно е променило облика си. Специалистът е част от листата на „Продължаваме промяната“ за Великотърновски избирателен район.

„За мен тази награда е признание за целия екип. Благодарна съм на всички колеги – лекари, медицински сестри и акушерки, защото при нас работата е екипна и трябва да има приемственост. И най-важното е да се работи с любов“, убедена е д-р Николова.

По време на кариерното си развитие забелязва част от най-наболелите проблеми в областта на детското здравеопазване. „Целта ми е да има качествено наблюдение и превенция на заболяванията при децата, както и осигуряване на най-добри грижи за тях по време на болничен престой. Искам да работим в посока изграждане на по-силна връзка и доверие между родител и лекар, тъй като в момента няма достатъчно добра информираност и комуникация“, споделя д-р Кина Николова. В национален план е категорична, че усилията трябва да бъдат насочени към създаването на национална детска болница, отговаряща на световните стандарти, в която да работят педиатри от всички специалности, за да се разрешават своевременно възникналите здравни проблеми.

Подпомагане на кариерното развитие на завършилите млади медици също е сред приоритетите, върху които трябва да се работи, за да бъдат мотивирани да останат в България, а не да търсят реализация зад граница. Още повече че страната ни е пред кадрова катастрофа поради липсата на медицински специалисти.

Необосновано е и наличието на над 340 болници в страната с над 55 000 легла, като за сравнение Хонконг с население от 7,2 млн. души има 11 частни болници и 24 обществени. Статистиката показва още, че България се нарежда на второ място в ЕС с 5,2 болници на 100 000 души население при средно 2,8 в останалите страни от общността. По думите на д-р Николова наличието на много болници у нас не означава качествено здравеопазване и това налага реформа в системата, за да може да се осигури адекватна медицинска помощ на населението. В тази връзка подкрепя и идеите в програмата на Кирил Петков и Асен Василев.

„Присъединих се към „Продължаваме промяната“, защото, запознавайки се с идеите и приоритетите им като партия, аз се припознавам в тях. Подкрепям създаването на работещо здравеопазване без нужда от доплащания, с редовна и адекватна профилактика, приветливи болници и справедливо заплащане“, казва още д-р Николова. Признава, че е щастлива да е част от листата на формацията, в която вижда изключителни професионалисти, доказали своите качества и умения.

Д-р Кина Николова е родом от град Елена, където завършва гимназия с пълно отличие. Разказва, че изборът й на хуманната професия е белязан от личен момент – загубата на любим учител по математика, което я мотивира да следва медицина. Затова, след като завършва гимназия, продължава образованието си в МУ-Плевен, а любовта към педиатрията е провокирана от кръжока по детски болести, в който се включва още като студентка. След дипломирането си д-р Николова започва работа в Спешна помощ в Стражица, а по-късно става част от екипа на Детско отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. По-късно започва в неонатологията в областната болница, а от 2011 г. е началник на отделението.

Относно включването й в предизборната кампания споделя, че за нея политиката винаги е била „мръсна“ дума. „Но разбирам и това, че няма как да бъде по-различно, ако не се действа в посока на промяна. А тя започва от нас самите. Мисията ми в живота е да помагам и осъзнах, че е дошъл моментът тази помощ да е насочена не само към пациентите ми, а и за постигането на важните национални каузи, за да функционира страната ни по възможно най-добрия начин и ние да се гордеем с нея“, казва още д-р Николова. Споделя, че през изминалата година нейната дъщеря я дарява с внук, който е и най-големият й стимул да се бори за промяна. „Искам и всъщност вярвам, че той може да расте и живее на място, което осигурява качествено здравеопазване, в държава с развита към иновации и технологии икономика, с добра инфраструктура, богато на производство земеделие и с поглед към опазване на природата“, допълва д-р Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *