Съдът постанови 2000 лева гаранция за учител, блудствал с ученички в Сухиндол

Гневни родители протестираха пред съдебната палата във Велико Търново и заплашват със саморазправа

Окръжният съд във Велико Търново промени първоначално наложената мярка за неотклонение от 500 на 2000 лева на учител, който е обвинен в блудство с непълнолетни лица в Сухиндол. Магистратите заседаваха заради протест от Районната прокуратура по повод постановената миналата седмица символична парична гаранция на педагога. Държавното обвинение настоя да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“. Съдът обаче счете, че няма опасност 35-годишният Мариян Григоров да се укрие или да извърши друго престъпление, защото той вече е отстранен от длъжност. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
„Удовлетворен съм от становището на съда. Не му е мястото в затвора, тази мярка която искаха, е ненужна репресия! Дали е виновен или не, тепърва започва същинското разследване по делото , сега беше дело само за мярката“, коментира на излизане от храма на Темида адвокатът на учителя-Борислав Недков.
Напрежение продължава да назрява в Сухиндол заради случая в СУ „Св. Климент Охридски“. Преди дни гневни родители излязоха на протест заради опасността Мариян Григоров да се върне отново в школото и да се саморазправи с девойките, които се ожалили от плътските му набези. Местните хора са настръхнали и са готови на линч.
Едно от петте потърпевши момичета е седмокласничката Елица, която живее със семейството си в съседното село Бяла река. Възмутените роднини алармирали ръководството на училището и полицията, когато на 19 октомври възпитателят от занималнята Григоров посегнал на девойката
Общо пет жалби са били входирани от родители на потърпевши момичета с оплаквания за блудствени действия от страна на Мариян Григоров. По случая работят още Агенцията за закрила на детето, както и Детска педагогическа стая. След 24-часово задържане, Григоров бе освободен срещу парична гаранция от 500 лева до изясняване на казуса. След решението на Окръжния съд той ще трябва да плати още 1500 лева по постановената в четвъртък парична гаранция.
При претърсване на дома на Мариян и брат му Пресиян Стефанов, който също е учител в местното школо, бяха открити канабис и контрабанден тютюн.  Освен това се оказало, че тяхна колежка възпитателка е изпращала SMS-и на Мариян, с които го е информирала кое момиче е давало показания срещу него и го е съветвала да напусне града и да се укрие. Заради това и на нея ще бъде повдигнато обвинение.
Два часа преди заседанието на Окръжния съд за гледане на мярката за неотклонение на Григоров, негодуващи родители и жители на община Свищов протестираха пред съдебната палата в старата столица.
„Искаме справедливост. Изпращаме децата си на училище, на хора които би трябвало да ги обучават и възпитават, а се оказва, че блудстват с тях. Имам две момичета, които учат в същото училище и една от потърпевшите ученички ми е племеница“, казва Светлана Маринова от село Бяла река.
Тя е категорична, че местните жители искат педагогът, който е дръзнал да опипва момичетата, да бъде задържан, а не да се разхожда на свобода.
„Надявахме се, че съдът ще вземе най-доброто и справедливо решение“, каза Сашо Стоименов.
Протестиращите са категорични, че сред населението на община Сухиндол назрява негодувание и хората се готвят за бунт.
„Настояваме за изселването на двамата братя. Единият от тях се е заканвал със саморазправа с тези, които са подали жалби. Събираме подписка. Ако не го задържат, ще го намерим и ще го пръснем от бой“, заканва се Аспарух Стоименов.
Протестиращите издигнаха плакати със снимки на двамата братя педагози и надписи: „Педофилите в затвора!“, „Искаме справедливост“, „Ако това беше вашето дете…?“.
Наложи се прокурори от  Окръжна прокуратура и Районна прокуратура–Велико Търново да се срещнат с родителите.
Зам.окръжният прокурор Цани Попов и ръководителят на Районна прокуратура Тихомир Шабов разговаряха с близките на пострадалите лица във връзка с воденото досъдебно производство. Държавните обвинители увериха родителите, че разследването ще се проведе в най-кратък срок.
Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Велико Търново.
Веселина АНГЕЛОВА
снимки-авторът

 

One thought on “Съдът постанови 2000 лева гаранция за учител, блудствал с ученички в Сухиндол

  • 28.10.2021 в 20:59
    Permalink

    Браво…..тия искат май да натопят човека.

    некакви блудства няма-просто ПУБЕРТЕТ….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *