Ускореният пулс е свързан с по-висок риск от сърдечни болести и дори смърт, сочи испанско проучване

Ускореният пулс е свързан с по-висок риск от сърдечни заболявания и дори смърт, сочи проучване на испански учени, цитирано от изданието „Ел Периодико“.
Специалисти от барселонския Институт за медицински изследвания към Болница дел мар стигат до заключението, че пулсът не трябва да надвишава 70 удара в минута. Над тази стойност рискът от здравословни проблеми нараства с по 30% на всеки десет допълнителни удара в минута.
Според доктор Алберт Клара „за хората, които имат 80 удара в минута в състояние на покой, средно има 30% по-висок риск от смърт в следващите 10 години в сравнение с хората, чийто пулс е 70 удара в минута“.
Учените анализирали данни на 10 466 пациенти. Пулсът им е измерван след петминутна почивка, като доброволците редовно са наблюдавани в продължение на десет години, за да се направи най-достоверна преценка на здравословното им състояние.
В този период са починали 1398 души, като от тях 962-ма са има проблеми със сърдечно-съдовата система.
На базата на получените данни испанските изследователи стигат до заключението, че има връзка между ускорения пулс и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и смъртност.
Ръководителят на изследването доктор Роберто Елосуа обяснява, че следенето на пулса може да предостави полезна информация за риска от сърдечно-съдови заболявания или смърт за поне десет години напред.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.