Жената зад щанда: Чаровната Оля за това как се прави бизнес във В. Търново

Сред забързания ни живот, в който промените следват една след друга, все по-рядко е да срещнеш човек, отдаден на една и съща професия в продължение на десетилетия. Това важи особено за търговията, където все по-рядко виждаме познати лица в магазините, а текучеството е огромно. Е, има и изключения. Олга Алексиева вече 20 години посреща с усмивка всеки клиент в магазина си за козметика, а нейната сърдечност й печели много приятели. Тя е поредният ни герой на разказ за обикновените хора сред нас.

Оля, както я знаят всички, е пълна противоположност на ширещата се представа, че за да си търговец, е достатъчно да имаш нужните умения. Или си попаднал зад щанда при липса на друга работа и алтернатива. Преди въобще да се захване с търговия, тя завършила първо Френската гимназия в родния си град Варна, а после и начална педагогика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 8 години учителствала в Дебелец, където била заобиколена от млади колеги, започнали като нея веднага след университета. Чувствала се прекрасно, но предпочитала да създаде нещо свое.

От 2000 г. се занимава със собствен бизнес. Започнала с малко гаражче на „Пишмана“, на т. нар. „Витошка“ с търговия на перилни и почистващи материали. За да се наложи, а жителите на квартала да я признаят, работила денонощно, „зверски много“. Постепенно допълнила асортимента с козметика. „Тогава беше благоприятно време за бизнес и нещата се получаваха. Пък и квартал „Бузлуджа“ си е „град в града“. Клиентите се увеличаваха постоянно, а после ме последваха и в другите ми обекти, за което съм им признателна. Изключително много приятелства създадох там с топлина и искреност“, споделя Оля.

Точно след 20 години й се отдала възможност да разшири бизнеса си и с подкрепата на любимия мъж до себе си Станимир се преместила в центъра на Велико Търново. Първо в павилион, след това в „малката „Михаела“, а сега държи под наем и кокетен магазин на главната улица. Казва, че в центъра на града е по-шарено, по-различно, чувства се добре, а срещите й с интересни хора продължават. Сега търговията е на приливи и отливи, доста мъчителна, но преди ковид пандемията била много обнадеждаваща.

За себе си казва, че най-добре се чувства зад щанда и е готова дори да спи в магазина си. Не че не го е правила, особено покрай наводненията на ул. „Васил Левски“ миналата и тази година, когато денонощно със Станимир изгребвали нахлулата вода. „Като започна да обслужвам хората и да продавам, всички проблеми остават зад гърба ми. Много обичам да подреждам магазина и да декорирам. Често клиенти, които за пръв път влизат в него, ме питат дали подредбата е дело на декоратор. Искам всичко да минава през моите ръце“, казва Оля.

Като във всеки търговски обект, и тя е свидетел на различни куриози, пази и добри, и не чак дотам добри спомени за срещи с клиенти. Няма да забрави как група китайски туристи толкова били впечатлени от малките подаръчета, които им направила, че се скъсали да си правят снимки с нея. Цяла фотосесия. Целували й ръцете, били много щастливи, а Оля за първи път се сблъсквала с толкова сърдечно отношение от непознати.

Сега й предстои 50-годишен юбилей, но като жена, която се грижи много за външността си, годините не й личат. Чака я и още едно щастливо събитие – абитуриентският бал на сина й, ученик в Математическа гимназия, и признава, че вълненията й идват в повече. Просто мъжките майки приемат нещата много лично.

В добро и в лошо, вече 10 години до нея е мъжът на живота й Станимир. Искрата между тях пламнала в гаража на „Пишмана“, а другата седмица ще празнуват годишнината романтично в Старосел. Разбира се, ако евентуален локдаун не провали плановете им.

Хобитата на Оля са да чете поезия и да пътешества. Само дето напоследък има по-малко време, отколкото й се иска и за едното, и за другото, но не се лишава и от двете. Най-добре разпуска в сбирки с верни приятели – ваксинирани, смее се тя.

А нейната житейска философия е, че на тази възраст човек трябва вече да има самочувствие от постигнатото. Да продължава да бъде креативен, но и да обръща повече внимание на хората, които го обичат. Въпреки амбициите си да позабави малко темпото, защото свръхусилията са излишни. Човек не може да има всичко, не е и нужно. Трябва да се радва на живота.

Ана РАЙКОВСКА

3 thoughts on “Жената зад щанда: Чаровната Оля за това как се прави бизнес във В. Търново

 • 28.10.2021 в 23:01
  Permalink

  Евала на такива жени!Ако всичко написано е вярно то мъжът и е щасливец.Късметлия е че е взел Варненчанка ,а не зла Перничанка като мен.

  Отговор
 • 03.11.2021 в 14:28
  Permalink

  Браво, варненката си знае работата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *