Бебетата възприемат комуникацията, независимо дали е с думи или с жестове

Бебетата възприемат комуникацията и човешкия език, независимо дали се говори или се използват жестове, сочат данните от изследване на американски учени, цитирано от електронното издание „Юрикалърт“.
Изследователите от университета на щата Кънектикът са категорични, че родителите трябва да говорят на малките си деца, за да помогнат за правилното им мозъчно развитие.
„Установихме, че комуникацията от най-ранното детство, независимо дали със знаци или чрез говор, подпомага за развитието на когнитивни умения“, казва Корина Гудуин, психолингвист в учебното заведение.
Глухи деца, родени от чуващи родители, често имат забавяне в развитието. Изследванията свързват тези проблеми с неадекватното използване на говор в началото на живота им. Това е причината, поради която педиатри често настояват на нечуващи бебета да бъдат имплантирани хирургически слухови технологии. Този подход предполага, че звукът е равен на езика. Това се отнася само за глухи деца, отгледани в семейства, в които се използва говорим език. Почти никой не изучава когнитивното развитие на глухи деца от семейства, в които се използва жестомимичен език.
Учените от университета в Кънектикът обаче правят точно това. Те изследват 123 деца на възраст между три и седем години, като 46 от тях чуват, а останалите 77 са глухи или имат увреждания на слуха.
От децата с проблеми 26 са изложени на жестомимичен език веднага след раждането си, а останалите – в доста по-късна възраст, като при част от тях комуникацията е била със знаци, а при другите – с думи.
Родителите са помолени да анализират поведението на децата. Резултатите не показват разлика между подрастващите, при които е използван жестомимичен или говорен език. Децата, при които това е започнало по-късно, са склонни да имат повече проблеми.
„Показахме, че забавянето в развитието, наблюдавано и при предишни проучвания, не е свързано с глухотата, а с липсата на ранен достъп до комуникация“, казва Мари Копола, психолог в университета на Кънектикът и съавтор на изследването.
Данните от проучването са публикувани в изданието „Чайлд дивелъпмънт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.