Спорт

Ориентировачите на ВТУ – отборни шампиони от Националния университетски шампионат

 

Отборна титла при мъжете и злато и сребро в индивидуалните стартове спечелиха състезателите на Великотърновски университет от Националния университетски шампионат по ориентиране 2021 г.

Домакин на първенството бе Национална спортна академия.

В горите над село Владая в първия състезателен ден се проведе средната дистанция, в която състезателите се сблъскаха с технични и тежки маршрути. Стефан Йорданов, който е новото попълнение в студентския отбор по ориентиране на Великотърновския университет, спечели сребърен медал при мъжете, като остана само на 5 секунди от първото място след представителя на НСА Мартин Аргиров. Трети се нареди Мартин Рачев отново от НСА. Живко Вичев успя да финишира на 4-та позиция, а третият представител на ВТУ – Мартин Пенчев, се класира шести. Така състезателите на ВТУ при мъжете поведоха по точки в отборното класиране.

При жените Виктория Генева се нареди на 8-а позиция. Шампион в групата стана представителката на Софийски университет и национална състезателка Андрея Дяксова.

Във втория ден на надпреварата в Южен парк в столицата се проведе спринтовата дистанция, в която Стефан Йорданов (ВТУ) беше най-бърз от всички студенти и спечели златния медал, пред Петър Борисов от Софийски университет и Мартин Аргиров от НСА. Другите двама представители на Великотърновския университет Живко Вичев и Мартин Пенчев се класираха в подножието на медалите и подсигуриха отборната титла при мъжете. При жените Виктория Генева направи много добро бягане и се нареди на 6-то място, шампионка отново е Андрея Дяксова.

Ръководител на отбора е доц. Стефания Беломъжева – Димитрова от катедра „Теория и методика на физическото възпитание” към Великотърновския университет. Състезателите на ВТУ бяха подкрепени и от Иван Сираков – национален състезател по ориентиране и отскоро доктор по „Теория и методика на физическото възпитание и спортната подготовка” към ВТУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *