Великотърновска област е готова за зимата, чакат още 25 машини от строителни обекти

От нужните 96 машини за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на Великотърновска област към 26 октомври са налични 61 по опорни пунктове. Това не е проблем, защото останалите 25 се намират по строителни обекти. Имаме гаранция от фирмата изпълнител „Пътни строежи“, че при евентуален снеговалеж и усложнена обстановка веднага тези машини ще бъдат преоборудвани и ще бъдат локализирани по опорните пунктове за снегопочистване и опесъчаване на съответните участъци. Това заяви на съвместен брифинг в Областната управа директорът на ОПУ Венцислав Ангелов.

Пътноподдържащата фирма „Пътни строежи“, с която ОПУ – Велико Търново, има сключен договор, е готова за поддържане на републиканската пътна мрежа. Изготвен е план за есенно-зимния сезон 2021 – 2022 г., който е съгласуван със сектор „Пътна полиция“, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и е предоставен на фирмата изпълнител. Определени са участъците с опасност от снегонавяване, съществуващи свлачища и падащи камъни. Изготвени са схеми за движението на всяка машина.

Има предвидени и допълнителни машини, които се използват за извличане на закъсали автомобили и тежкотоварна техника. Основно те са дислоцирани в Прохода на републиката край Мишеморков хан, край Свищов, където има много снегонавявания, проходът Елена – Твърдица и по второкласния път Елена – Майско.

Определени са и количествата инертни материали, нужни за поддържане на републиканската пътна мрежа. За целия зимен сезон са нужни 22 хиляди тона инертни материали, 3500 тона сол, както и 70 тона сухи химични материали. От инертните материали налични по опорни пунктове са 10 850 тона (49,32% е необходимото количество) и 3331 тона сол. Около 6200 тона инертни материали обаче са депонирани на двете бази на „Пътни строежи“ на асфалтова база – Шереметя, и кариерата на асфалтова база – Русаля.

Доставката на инертни материали и сол ще продължава, за да има допълнителен запас за използване при екстремни условия. Това трябва да гаранира стабилно поддържане на територията на областта.

Предстои общините Горна Оряховица, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов, Стражица и Сухиндол да подпишат споразумителните протоколи с ОПУ за съвместно финансиране на дейностите по зимното поддържане.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.