Търновец атакува най-голямото състезание в САЩ по надяждане с хотдог

Михаил Костадинов успява да погълне 25 сандвича с кренвирш за 10 минути

 

33-ГОДИШНИЯТ МИХАИЛ КОСТАДИНОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА ТРЕНИРА УСИЛЕНО, ЗА ДА ЗАВОЮВА ПЪРВОТО МЯСТО в традиционно и атрактивно състезание по надяждане с хотдог в САЩ. Нашенецът за първи път ще се пробва в подобно съревнование и макар надпреварата да е от забавен характер, той приема предизвикателството сериозно. Наградата за победителя в битката за най-много изядени сандвичи с кренвирш е 1000 долара и безплатна консумация в тамошна верига ресторанти. Търновецът казва, че се впуска в това преживяване ентусиазиран не толкова заради парите, а заради емоцията.

Михаил попадал в Страната на неограничените възможности, както повечето българи там – чрез студентска бригада. Усвояването на педагогика с английски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ не му се струвала достатъчна причина, за да остане у нас. Бил сигурен, че Америка е мястото, където иска да живее, и не му било трудно да се приспособи към новата обстановка. Установил се в Орландо, Флорида, и вече 7 години пребивава в САЩ. През това време сменил над 10 работни места, като имало периоди, в които съчетавал три препитания.

Осъзнал, че е достоен участник в състезанието по надяждане, след като работил повече от 2 години в заведение за бързо хранене, където приготвял закуски. Непрестанният наплив от клиенти го оставял без свободна минута за себе си и така развил умението да похапва на крак за отрицателно време.

„Като всеки един емигрант в Америка, и на мен ми се наложи да се доказвам като работлив и способен служител. Прекарвах по 12 часа в заведението за хранене и постепенно надницата ми се вдигна. От 8 долара на час започнаха да ми плащат по 12. Цялото това натоварване обаче разви у мен умението да се храня със скоростта на светлината. Може би и заради това качих доста килограми. Един ден мои приятели американци ми казаха на шега, че аз съм царят на хотдога и трябва да се пробвам в състезание по надяждане. Приех го като майтап, но те ме записаха тайно за съревнованието и аз се съгласих да участвам“, споделя боляринът.

Михаил е мотивиран да направи най-добро представяне, затова всеки ден похапва внушително количество хотдог. Съквартирантът му засича 10 минути, в които да изяде сандвичите, а до момента най-доброто му постижение е 25 погълнати закуски. Обяснява, че надпреварата, в която ще се яви, е своеобразен първи кръг на национално състезание. Така най-добрите от всички щати накрая ще премерят сили в Деня на Независимостта на САЩ.

„Надяждането ще се проведе малко преди Коледа и дотогава трябва да вдигна темпото, защото миналогодишният победител е изял 38 хотдога за 10 минути. Смятам, че до големия ден ще съм подобрил собствения си рекорд и под въздействието на адреналина ще се справя по-добре“, твърди 33-годишният мъж.

Нашенецът споделя, че организаторите обичат да си правят шеги с участниците и да слагат между закуските на случаен принцип и такива, които са много люти. Друг път пък препичат повече питките, което забавя сдъвкването.

„Калориите, които поемам при консумацията на толкова много хотдог, са равни на четирицифрено число. При последното ми теглене кантарът показа 100 килограма. След като приключа със състезанието, ще се подложа на диета и сигурно няма да близна повече сандвич с кренвирш поне една година“, шегува се той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *