Горещи новиниОбщество

Ловджиите в Пчелище за първи път от няколко години отстреляха вълчица

ЛОВНАТА ДРУЖИНА ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ПЧЕЛИЩЕ БЕ СПОХОДЕНА ОТ НЕОЧАКВАНА ВЪЛЧА СЛУКА ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ. Майсторите на точния мерник за първи път от няколко години успяват да повалят хищник, а доскоро в землището на малкото населено място не се срещали такива екземпляри. За наличието на вреден дивеч те разбрали по време на една от обиколките си, когато забелязали разкъсана и оглозгана сърна. Това ги провокирало да тръгнат по следите на хищника.

С помощта на добре обучените си ловни кучета стигнали до живата мишена и първи по нея стрелял Пламен Каназирев. След него се проявил Милко Райков. Така с общи усилия успели да повалят голяма женска вълчица с тегло 50 килограма.

По думите на председателя на дружината Тодор Кършев занапред с колегите му по пушка на прицел вече ще са хищниците вместо дивите прасета.

„Много рядко се забелязват вече глигани. Но и как да ги има при тези вълци? Причината за това не са само хищниците, да не забравяме и африканската чума, която не подминала и тукашните сюрии от диви свине“, коментира опитният авджия.

Той допълва, че от откриването на свинския лов в началото на октомври до момента дружината в Пчелище е успяла да повали само един глиган.

Сходна е равносметката и на останалите ловни групи, които действат на територията на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново. Всички стрелци се оплакват от намалена и дори изчезваща популация на диви прасета.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *