Направиха филм за Анчо Калоянов

Документален филм с име „Учителю!” за любимия преподавател на поколения студенти във ВТУ, писател, фолклорист и учен Анчо Калоянов направи режисьорът Станимир Трифонов. 27-минутната лента е снимана през два горещи дни на август тази година в родното му село Бъзовец, а после и във Велико Търново и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Оператор е Емил Пенев. Филмът е осъществен с финансовата подкрепа на Общинската програма „Изкуство и култура“ и логистичната на Великотърновския университет.

Освен интервю с Анчо Калоянов във филма за него говорят най-близките му съратници и ученици – професорите Тодор Моллов и Иван Станков, както и децата му Даниела и Вълю. „Аз не исках да го прави този филм, но Станимир настоя. Той е мой студент, учеше българска филология и с него се познаваме от 1978 г. Консултант съм на два негови филма – сериала „Хайка за вълци” и „На границата”. Знаем се отдавна и нямаше нужда някой да му пише сценария. Не съм виждал още филма, така че, ако ме питаш за впечатления, още нямам такива”, сподели Анчо Калоянов.

„Учителю!” трябваше да има премиера на 3 ноември в аулата на Великотърновския университет, но е отложена за неопределено време заради пандемията. Но когато и да се случи, тя пак ще бъде от 18 часа, и пак в университета, защото там й е мястото, казва режисьорът.

„Филм за Анчо Калоянов от много отдавна трябваше да се направи. Първо, защото той е мой учител във всички смисли на това понятие, затова го кръстих „Учителю!“, като обръщение към него. Документалното кино е памет и то е важно свидетелство за времето, в което живеем. Анчо Калоянов е много скромен човек, но той е преди всичко световен учен, европейски писател и преподавател от изключителна величина. Той казва, че университетът с него и без него все щял да си върви по пътя, но не е така. Той е от втория му випуск и един от неговите градители. Но най-вече, духовността на Велико Търново не би била същата без Анчо Калоянов. „Учителят!“ е мяра за духовност. Дори в „оловното“ време преди 1990 г. той запазваше достойноството и на литературата, и на науката. Анчо е много сложна фигура, трудно е да бъде осмислен. Той е духовна вселена“, сподели Станимир Трифонов. Следващия филм, който той смята да направи, е за друг знаков преподавател – за проф. Николай Даскалов.

А сега Анчо Калоянов пише том VI на епохалния си труд „Славянската православна цивилизация”. Условното заглавие е „Бог Слово – Спасителят и пазителят на Царевград Търнов”.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *