Забава и знание

Ваксина срещу папиломавирус драстично намалява случаите на рак на шийката на матката

При млади жени, които са били ваксинирани срещу човешки папиломен вирус (ЧПВ) в тийнейджърските си години с по-стар продукт на компанията „ГлаксоСмитКлайн“, наречен „Церварикс“, рискът от развитие на свързания с вируса рак на шийката на матката е до 87 процента по-нисък, установи дългогодишно британско проучване, цитирано от Ройтерс.
Когато ваксинираните жени са прехвърлили 20-те години, при онези от тях, които са получили поредица от ваксини на възраст между 12 и 13 години, са отчетени с 87 процента по-ниска нива на рак на маточната шийка в сравнение с неваксинирани жени, подложени на скрининг за злокачествено заболяване.
Процентът на случаите на рак е бил с 62 процента по-нисък, когато ваксините са били поставени на възраст между 14 и 16 години, и с 34 процента по-нисък при жени, ваксинирани между 16 и 18 години, пишат изследователите в медицинското списание „Лансет“.
Проучването е установило също, че честотата на предраково състояние е намаляла с 97 процента, когато ваксините са били поставени на 12 и 13 години.
Откритията „трябва да успокоят онези, които все още имат колебания относно ползите от ваксинацията срещу ЧПВ“, пишат изследователите.
Проучването, финансирано от Cancer Research UK, разглежда данни от регистъра от януари 2006 г. до юни 2019 г. за жени, които са били подложени на скрининг за рак на маточната шийка на възраст между 20 и 64 години, включително и такива, които са получили ваксината „Церварикс“, след като тя става достъпна през 2008 г.
За посочения 13-годишен период са диагностицирани около 28 000 случая на рак на маточната шийка и 300 000 случая на предраково състояние, наречено цервикална интраепителна неоплазия (CIN3).
При младите ваксинирани жени са отчетени около 450 по-малко случая на рак на маточната шийка и 17 200 по-малко случая на CIN3 от очакваното в сравнение с неваксинираните жени на същата възраст.
„Надяваме се тези нови резултати до подобрят разбирането, че успехът на програмата за ваксинация зависи не само от ефикасността на ваксината, но и от съотношението на ваксинираното население“, каза съавторката на изследването Кейт Солдан от британската Агенция за здравна сигурност.
Ваксината „Церварикс“, разработена от „ГлаксоСмитКлайн“, предпазва от два типа човешки папиломен вирус, които са отговорни за приблизително 70 до 80 процента от всички ракови заболявания на маточната шийка.
От септември 2012 г. четиривалентната ваксина на „Мерк енд Ко“ – „Гардазил“, която предпазва от четири типа ЧПВ, се прилага във Великобритания вместо „Церварикс“.
Компания „ГлаксоСмитКлайн“ спря да продава ваксината си и в САЩ поради ниското търсене.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *