Избори 2021

Елена Гунчева от „Възраждане“: „Хората искат Възраждане“

Водачът на листата във В. Търново бие тревога за къщата на Васил Друмев

 

Тези дни бях във Велико Търново и региона и от „Възраждане“ организирахме много срещи с гражданите на Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Хората ни потърсиха, за да изкажат притеснението си от въвеждането на зелените сертификати, тестването на децата в училище и нарушаването на гражданските им права. Разказаха за принудата, която оказват работодателите им да се ваксинират и тестват, да се съгласяват с ограниченията. Хората разбраха, че само с протести няма как да се промени това, което не ни харесва. Трябва държавата да промени политиката си спрямо противоепидемичните мерки, а това може да стане на ниво законодателство. За да променим законодателството, е нужно „Възраждане“ да бъде част от 47-ото народно събрание. Нужно е българите да гласуват с номер 5 в бюлетината на 14.11.2021 г.

В програмата на „Възраждане „за управление на България е залегнало отпадане на зелените сертификати и ограниченията, както и отпадане на задължението да се носят навсякъде маски на лицата. „Възраждане“ няма да допусне да се увредят здравето и психиката на децата и тяхното конституционно право на образование да бъде поставено в зависимост от това дали родителите им ще допуснат да участват в медицински експерименти. Много родители ме питаха как да постъпят, притеснени за децата си, за това, че могат да останат без работа и доходи, че може да се наложи от правителството пълно затваряне на държавата. Тъй като от „Възраждане“ сме неудобни на управляващите и партиите проекти, ние не разчитаме толкова на медиите, колкото на личните срещи с гражданите, за които другите политици се сещат само по време на предизборни кампании. Ние от „Възраждане“ не си водим публиката с автобуси, като снимаме  как „възторжени граждани ни посрещнаха“, а искаме да чуем за проблемите на хората. Защото само близо до тях политиката може да реши важните проблеми в държавата.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ СРЕЩНАХ С ХОРА, КОИТО НИ ПОДКРЕПЯХА, НО БЯХА УБЕДЕНИ, ЧЕ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАТЪВА ВСЕ ПОВЕЧЕ. Хора, отчаяни и обезверени. Хора, получаващи мизерни пенсии и заплати, които работят престижни професии. Хора, на които децата им са в чужбина и те се притесняват за тях. Разказаха за олигарсите в района, за пари в куфари, за принудата да работиш за подаяния, защото не можеш да оцелееш по друг начин. Видях огорчението им от това, че много политици са дали милиони левове за предизборната кампания, за билбордове и интервюта по медиите, докато техните избиратели си броят стотинките и вземат заеми, за да си платят тока и лекарствата. Видях много бедни хора с престижни професии, видях такива, работили цял живот в здравната система и полицията, и сега, на стари години, доработващи като продавачи и охранители, за да могат да оцелеят. В България, европейска и „просперираща“ според някои държава – членка на ЕС.

Видях как бизнесът загива пред очите ни – празни ресторанти и магазини, отчаяни погледи на хора, които не могат да платят сметките си и освобождават работниците си. Бизнесмени споделиха как се налага да вземат нови заеми, за да запазят работниците си и бизнеса, но отчаяни, че ако това безумие продължи, няма да има спасение за тях.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ИСТОРИЧЕСКИЯ ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРИЯ И СИМВОЛ НА НЕЙНОТО ВЕЛИЧИЕ, ОТНОВО ИСКАХ ДА ПОСЕТЯ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ. В храма музей „Св. 40 мъченици“, изграден от великия владетел на България цар Иван Асен Втори през 13-и век, не бях допусната да вляза, защото нямах зелен сертификат. В храма, изграден от Асеневци, символ на българската история и величие, българите не могат да влязат, без да спазват заповед на министър, която противоречи на Конституцията на България. Имаше и други като мен, които не бяха допуснати до храма. Тъжно и жалко. А държавата и общината призовават за развитие на туризма, рекламират… Точно срещу храма музей видях и една къща – полусрутена и унила, в която е живял Васил Друмев – митрополит Климент Браницки – възрожденски писател и борец за българо-руската дружба. Скоро от този паметник ще останат само купчина тухли и спомен. Народ, който забравя историята си, е обречен.

Хората са кръвта на държавата, нейната сила и енергия. Те са важните, а не евро-атлантически ценности, синергии със САЩ и зелени сделки. Хората! За тях се борим ние от „Възраждане“. Заедно с тях се борим! Защото ние сме част от тях, а те са част от нас. Време е за Възраждане!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *