Горещи новиниОбразование

Липса на щадящи тестове за Covid-19 отлага временно връщането на учениците в областта в клас

ДЕЦАТА ОТ I ДО IV КЛАС ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО ПРОДЪЛЖАВАТ ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА ЗАРАДИ ЗАБАВЯНЕ НА ДОСТАВКАТА НА Т.НАР. ЩАДЯЩИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19. До това се стигна, след като единият от избраните доставчици на консумативите за диагностика не е изпълнил поетия ангажимент. Все още няма яснота кога ще са налични тестовете, но два дни преди да бъдат раздадени в учебните заведения, ще бъдат информирани родителите.

Консумативите ще влизат в употреба, докато общата заболеваемост в региона падне под 250 на 100 000 души. Изследването ще се прави в класната стая в понеделник и четвъртък. В случаите когато учениците се връщат от онлайн занятия към стандартното обучение зад чиновете в други дни, диагностиката ще се извършва в първия присъствен ден от седмицата.

За тестването ще са ангажирани поне две лица, определени от директора – педагогически и непедагогически персонал, медицинско лице или доброволци, като всички те задължително трябва да разполагат със зелен сертификат.

Изключение се прави за децата със специални потребности, които ще правят диагностика в домашни условия. Няма да бъдат тествани малчуганите с валиден документ за преболедуване и с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години – ако имат документ за ваксинация.

Връщането на малките ученици в клас е съпроводено и с други мерки за безопасност в школата – двукратно почистване и дезинфекциране на всички критични точки в сградата, където преминават малчугани, проветряване на стаите поне два пъти в учебен час, носене на защитна маска в коридорите, организиране на еднопосочно движение, за да не се сместват потоците от деца.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Липса на щадящи тестове за Covid-19 отлага временно връщането на учениците в областта в клас

  • И какъв беше проблемът малките от 1. до 4. да учат присъствено както при предишните вълни миналата година ноември и тази през март? Поне първокласниците да оставят в училище. В детските градини няма проблем, а при деца с по няколко месеца по-големи – тестове, щото на двама министри това им скимнало от днес за утре…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *