Амортизираните тръби край Присово отново оставиха 120 хил. без вода, авариите ще стават още по-чести

Нов водопровод за 6 млн., направен в съседство, от 10 г. стои неизползваем

 

120 ХИЛ. ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РАЙОНА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОСТАНАХА НА СУХО САМО ТРИ ДНИ СЛЕД КАТО БЕ ОПРАВЕНА ПОСЛЕДНАТА АВАРИЯ. Спуканата тръба е отново в прословутия участък край Присово, а от „ВиК Йовковци“ първоначално информираха, че ще бъде отстранена за 12 часа, но после коригираха съобщението си, прибавяйки още толкова време. Парадоксалното е, че докато старият, амортизиран магистрален водопровод се пука, в непосредствена близост до него вече 10-а година стои, но не се експлоатира нов, направен за малко над 6 млн. лв., а „Борба“ на няколко пъти алармира за тази недомислица.

Формалната причина за ситуацията са прокурорски проверки около изграждането му, но според запознати това изобщо не би следвало да е пречка и той може да бъде пускан като резервен в случаи като този например.

 

ЗАЩО СЕ ПУКАТ ТРЪБИТЕ ТОЧНО ПРИ ПРИСОВО

 

Магистралният водопровод, който захранва с вода Велико Търново, е изграден преди близо 50 години. Участъкът при Присово е най-ниската точка, а именно там тръбите са бетонни с широчина от 1000 мм, със стоманена арматура. Крайният експлоатационен срок на подобно съоръжение е 20 – 25 г., коментират експерти. При нас той е прехвърлен почти 2 пъти, а тепърва пробивите ще стават още по-чести. Освен това тръбите са прокарани и под частни застроени имоти, което още повече затруднява ремонтите. Водата стига до селото по гравитачен път, а фактът, че тук е най-ниската точка, увеличава в пъти налягането в сравнение с други части на водопровода. Допълнителен фактор са и фините песъчинки, които действат като абразив на тръбите и ги пръсват. Поради това, че бетонът е отлят при разтеглена арматура под напрежение, при оголване и корозиране дори само на една жица от арматурата тръбата се пука, гърми и предизвиква авария. Тогава цялата 5-метрова тръба се подменя с пластмасова или метална, както става при всеки пробив.

Така пределната възраст на съоръжението, огромното натоварване и протриването са основната причина за безводието, обобщават специалистите.

 

НОВИЯТ, НАДЕЖДЕН ВОДОПРОВОД ИМА 50-ГОДИШНА ГАРАНЦИЯ, НО СТОИ НЕИЗПОЛЗВАЕМ

 

Изграждането на отклонението и т. нар. „нов водопровод“, който е в съседство на сегашния, е финансирано със средства на ВиК и банков заем. Изпълнен е с тръби на фирмата НОВАS – Австрия. Те са напорни, стъклопластови, тип GRR 1000 мм, предназначени за питейна вода и водноелектрически централи, сочат документи, с които „Борба“ разполага. Издържат налягане до 32 barа с доказано висок коефициент на сигурност. Експлоатационния живот, който фирмата производител им дава, ние над 50 години. След приключване на строителните работи през 2011 г. цялото трасе е обследвано от фирмата производител HOBAS, като вътре в тръбите е обходено със специални колички и хора, инспектиращи качеството на изпълнение. Забележки няма и след направената хидравлична проба с работно налягане има подписан акт 15 от комисия с председател инж. Ванков и надзорна строителна фирма с управител Богдана Терзийска. Тези трасета минават вече само през земеделски земи, за които няма нужда да се отчуждават, тъй като всички собственици са подписали нотариално заверени договори с ВиК – съгласие за учредено безвъзмездно и безсрочно право на преминаване на водопровода през тях, сочи сложният казус, по който все още текат прокурорски проверки.

Докато някоя компетентна институция не позволи да се използва новият, надежден водопровод, стотици хиляди хора в района ще страдат от перманентно безводие.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Амортизираните тръби край Присово отново оставиха 120 хил. без вода, авариите ще стават още по-чести

 • 09.11.2021 в 16:13
  Permalink

  Брей какви подробни обяснения…да не би някой кандидат депутат да си изпра малко парици през ВИК-то, м?

  Отговор
 • 09.11.2021 в 16:26
  Permalink

  Важното е далаверата да върви. При Рашев беше същото, сега и при Панов. В понеделник изправил се като Ботев при Козлодуи раздаваше приветствия. На фейса никакъв го нема. Фатмашки мишок.

  Отговор
 • 09.11.2021 в 17:05
  Permalink

  Трябва един път за винаги да има една силна ръка, да започне да решава проблемите със знание и научно обосновани техники ,така ще се спестят пари и дълги проблеми.

  Отговор
 • 10.11.2021 в 9:37
  Permalink

  И коя е тази компетентна институция дето зависело всичко от нея и кой и плаща заплатите ???

  Отговор
 • 10.11.2021 в 20:20
  Permalink

  Велико Търново ще заприлича на Перник!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *