Избори 2021

Археологът проф. Хитко Вачев, кандидат от листата на ГЕРБ-СДС: „Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица имат условия за уникален туристически продукт“

 • Проф. Вачев, вие сте свързан не само с областния град Велико Търново, но и със съседните населени места, най-малкото защото сте роден в Горна Оряховица. Как според вас трите града заедно с Лясковец могат да се обединят в общ туристически продукт на база културно-историческото ни наследство?
 • На първо място, искам да отбележа, че в границите на България няма такава уникална селищна агломерация от три града, разположени в близост един до друг. И уникалността произтича от факта, че всеки от тези градове има индивидуален облик, различен от този на останалите. И струва ми се, това е ключът към общия туристически продукт на база културно-историческо наследство. Не бива при представянето на културно-историческото ни наследство да се движим в една и съща схема – крепост, музей, занаяти и т.н. Велико Търново е средновековна столица, историческа столица на България и акцентът, естествено, ще бъде върху това. Горна Оряховица на базата на последните значими археологически проучвания се оказва, че е своеобразен център на най-близките съюзници на средновековните българи – куманите. Същевременно този град има един уникален празник, свързан с кулинарията, а именно Празника на горнооряховския суджук. А с този продукт градът става известен не само в България, но и зад граница. По идентичен начин Лясковец е известен със своите градинари, които векове наред трасират международни връзки. Това е пътят – да търсим баланс между материалното и нематериалното културно наследство, което ще ни позволи да създадем един уникален туристически продукт.
 • Какво й липсва на старата столица, за да бъде напълно припозната и като историческа и духовна столица на България?
 • Факт е, че постигнахме с общи усилия нещо много голямо, а именно – обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. И не бива да спираме дотук. И целите ни като следваща стъпка трябва да бъдат големи. Ще си позволя да анонсирам нещо, от което Велико Търново ще придобие още по-голяма тежест не само в националните ни граници, но и извън тях. По отношение на паметниците под егидата на ЮНЕСКО има една много интересна категория – тя се нарича културен пейзаж. Накратко – става дума за хармония между природни дадености и неща, свързани с човешката дейност. Не е нужно да обяснявам, че Велико Търново с фантастичните извивки на меандрите на р. Янтра, скалните откоси, великолепния хълмист релеф, върху който сякаш божествената ръка е изваяла дворци, катедрални църкви, манастири, блестящи образци на възрожденската архитектура, отговаря на критериите за придобиването на една такава категория. И вратата за постигането й е широко отворена. Ако се обединим всички, които обичаме този град, можем да го постигнем – Велико Търново да получи егидата на ЮНЕСКО като културен пейзаж.
 • Кои въпроси, касаещи археологията – вашата професия и страст, не бива да бъдат заобикаляни от следващия редовен парламент?
 • България е на трето място в Европа по брой на културните паметници, които в преобладаващата си част са обект на проучване с методите на археологията. И тук съвсем резонно стои въпросът за финансирането на археологическите проучвания. В последните години бе направено много в това отношение. Но трябват още и още средства. Науката археология се разви много интензивно в последно време на базата на интердисциплинарния подход в нея и използването на достиженията с други науки. А това вече е скъпо. И ако искаме да се гордеем не само с броя на паметниците, а и с постиженията в проучването им, е нужно още финансиране.
 • За кои обекти в региона е нужна спешна консервация и реставрация?
 • Ще бъда директен в отговора си. В Арбанаси има един великолепен паметник на църковната архитектура и живопис – храмът „Св. Димитър“. Към настоящия момент той не е социализиран, не са завършени реставрационните дейности в него. А в случая става дума за най-ранната църква в Арбанаси, за храм, който е бил митрополитска резиденция на най-голямата митрополия в българските земи през османския период – Търновската. И тази църква трябва да върне блясъка си и да бъде поредната перла в арбанашкия църковен ансамбъл.
 • Защо се включихте в листата на ГЕРБ-СДС?
 • В разказа „Мъжки времена“ на Николай Хайтов се казва: „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш“. А в листата влязох, защото знам, че това, което искам и мога, ще го направя с достойните хора от листата на ГЕРБ-СДС, на които имам пълно доверие.

One thought on “Археологът проф. Хитко Вачев, кандидат от листата на ГЕРБ-СДС: „Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица имат условия за уникален туристически продукт“

 • Трябва да се възстановят всички старинни къщи за да се получи уникалността на нашия град. Повече стимули за собствениците на тези къщи, за да се мобилизират и го направят. Дори Трябва да се възстановят и тези, които са напълно разрушени. Така ще се постигне уникалността.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *