Горещи новиниКултура

Великотърновското читалище „Никола Михайловски – 1921“ е вече на един век

Великотърновското читалище „Никола Михайловски – 1921“ бе отличено със специален почетен знак и грамота от Съюза на народните читалища по повод своя вековен юбилей. Освен това грамоти за активна дейност получиха и членове на читалищното настоятелство.

То е създадено през пролетта на 1921 г. В началото на неговата дейност са били будни и родолюбиви търновци, които избират за свой патрон видния възрожденец от Елена Никола Михайловски – баща на писателя Стоян Михайловски и основател на Търновската правописна школа. Към този момент културната институция разполага с фонд от над 17 000 книги, който обогатява със собствени средства, дарения и проекти от Министерството на културата. Към него функционира и туристически хор „Св. гора“ с ръководител маестро Георги Янков, който активно участва в различни песенни конкурси и фестивали. Разнообразна е дейността и на женския клуб по интереси.

За 100-годишнината си културната институция получи поздравителни адреси от президента, министъра на културата, от кмета на община Велико Търново, РНБ „Петко Р. Славейков“, ТД „Трапезица 1902“.

One thought on “Великотърновското читалище „Никола Михайловски – 1921“ е вече на един век

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *