Горещи новиниОбщество

Съдят петима общински служители, отписали по давност 34 000 лева местни данъци на търговец

Окръжната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу пет длъжностни лица за неупражняване на контрол и непредприемане на действия за събиране и отчитане на публични вземания.

Обвинението срещу петте длъжностни лица е за това, че в периода от 31 октомври 2011 г. до 1 януари 2019 г. в Свищов, при условията на продължавано престъпление като заемащи различни длъжности в отдел „Общински приходи“ към дирекция „Финансови дейности“ в Община Свищов, не упражнили достатъчен контрол. Те не положили достатъчно грижи за възложената им работа и не предприели необходимите действия за доброволно събиране на общинските публични вземания на общината. Това са данъци недвижим имот и МПС, такса битови отпадъци и лихви върху тях. Сумите са дължими от едноличен търговец.

„В периода от възникване на задълженията, за които е допуснато погасяване по давност, до момента, в който погасителната давност е изтекла, служителите в отдела не са предприели предоставените им от закона правомощия за събиране на публичните вземания на общината за местни данъци и такси и лихвите, дължими от едноличния търговец. Така допуснали същите да се погасят по давност и вземанията били отписани, с което за общината са настъпили значителни щети в общ размер на 33 916,37 лв.“, пише в обвинителния акт.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *