Общество

„Кроношпан България“: „Изпълнихме своята инвестиционна, социална и екологична програма във Велико Търново за 2021 г.“

Разкрихме нови 50 работни места, инвестираме в обществени каузи, в културата и образованието на региона“

Въпреки всички трудности и ограничения, предизвикани от ковид пандемията, „Кроношпан България“ успя да изпълни планираните стъпки от своята инвестиционна, екологична и социална програма във Велико Търново за 2021 год.

През 2021 компанията разкри нови 50 работни места във Велико Търново, като общо екипът в старопрестолния град вече надхвърля 280 човека. Анализите показват, че и в условията на икономическа и здравна криза всяко ново работно място в „Кроношпан“ създава около други десет работни места.

Така активността на компанията индиректно поражда заетост на около 3000 души в обслужващи фирми от сферата на транспорта, дърводобива, строителството, мебелното производство, а отскоро и при събирането и оползотворяването на дървесните отпадъци като част от партньорството с дружеството.

През месеците януари и февруари във Велико Търново бяха въведени в експлоатация „Сушилня за дървесни частици към линия за производство на ПДЧ (Плочи от дървесни частици)“. Едновременно с това съоръжение беше въведен в работа и мокър електростатичен филтър (WESP), който покрива най-високите изисквания и стандарти на ЕС. Мокрият електрофилтър представлява най-добра налична техника, съгласно Решение на Европейската комисия, за очистка на отпадните газове от прах (ФПЧ) и органични съединения при сушене на дървесината.

Показателно за ключовото значение на това съоръжение е, че филтърът е технологично обвързан с цялото производство. Евентуалното му спиране/изключване води автоматично до преустановяване работата на всички производствени групи в инсталацията. Ето защо се извършва 24-часов ежедневен контрол на емисиите след електрофилтъра, с което се покриват законовите изисквания.

Като част от поетите ангажименти пред гражданите на Велико Търново „Кроношпан“ инвестира средства в изграждането и поддръжката на измервателна станция за качество на атмосферния въздух в кв. „Чолаковци“. До момента през 2021 г. няма каквито и да е превишения на контролираните параметри, в т.ч. и на прах (ФПЧ).

Пред завършване е шумозащитната ограда, която ще гарантира ограничаване на шумовото въздействие върху най-близките жилищни зони.

Като част от живота на общността във Велико Търново „Кроношпан“ отделя голямо внимание за подкрепа на различни обществени каузи.

През настоящата година в рамките на дългогодишното сътрудничество с Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ дружеството подкрепи кампаниите „Фоайе на книгата с автограф, 2021“, “Най-четящи деца“ и “Ела в библиотеката“.

Кроношпан“ подпомогна и инициативата на НВУ „Васил Левски“ по повод Деня на земята – 22 април. Подкрепи и Художествена галерия “Борис Денев“ при изпълнението на проект по облагородяване пространството пред галерията.

Кроношпан“ отдели средства за закупуване на компютърно оборудване и специализиран софтуер за учениците, изучаващи специалността “Автоматизация на непрекъснати производства“ на СУ „Владимир Комаров“ и продължи партньорската си програма, в рамките на която всяка година най-добрите ученици от училището получават месечна стипендия, осигурена от ръководството на  компанията.

Като една от най-важните и знакови инвестиции в бъдещето от компанията определят залесяването на 14 хиляди млади фиданки в местността Крушовски баир в гр. Севлиево.

На фона на отличното партньорство с местната общност и с различни професионални и граждански съсловия във Велико Търново от екипа на „Кроношпан“ с огромна изненада приемат опита на определени политически сили да въвлекат дружеството в негативна кампания и да го направят част от своите предизборни послания.

От „Кроношпан България“ определят подобен акт като недопустим, а експлоатирането на неверни данни с цел привличане на изборни гласове, като неморален.

Пожелаваме успех на всички участници в надпреварата за Народно събрание, а след изборите пожелаваме на получилите представителност да създадат такова правителство и законова база, които да направят възможна появата на много нови стратегически и надеждни инвеститори във Велико Търново“ – заявиха от ръководството на дружеството.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *