420 секции са разкрити във Великотърновска област за вота на 14 ноември

В 311 от тях ще се гласува машинно

Общо 420 секционни избирателни комисии са разкрити във Великотърновска област за предстоящите избори за народни представители и президент, които ще се проведат на 14 ноември.

Председателят на Районната избирателна комисия в старата столица Николай Илиев уточни, че в 311 от тях ще се гласува машинно, като в 39 от помещенията са осигурени по две устройства, тъй като броят на избирателите в тези населени места е по-висок. В секциите с под 300 гласоподаватели ще се гласува изцяло на хартия.

По данни на РИК Велико Търново общият брой на избирателите, които имат право да гласуват в областта, е малко над 210 000 души.

Вече са подсигурени и доставени по общините необходимите 211 000 хартиени бюлетини, които да бъдат ползвани в случай на необходимост по време на вота.

„За изборния ден са осигурени 420 подвижни секционни избирателни комисии за гласоподаватели с увреждания, за карантинирани, както и за пациенти в болничните заведения. Те са за общините Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Сухиндол“, коментира още Николай Илиев.

Той припомни, че за предходните избори на 11 юли нямаше разкрити ковид секции в региона, както и такива, в които правото си на вот да упражнят карантинирани лица.

Специализираните секции са в болнични, рехабилитационни заведения и в сектор „Арести“ в община Велико Търново. Броят на подвижните секции все още се уточнява и до вечерта на 11 ноември трябва да е ясен окончателно.

Часове преди изборите продължават промените в състава на секционните избирателни комисии по места. „Партиите непрекъснато правят корекции заради заболели или отказали се членове“, сподели Илиев.

По думите му изборният ден традиционно ще започне в 7.00 часа и би трябвало да завърши в 20.00 часа с опция за удължаване. Възможно е обаче да има затруднения и забавяне, ако се наложи броене на разписките от машините, при обработката на протоколите или други нови изисквания на ЦИК.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.