Избори 2021

Димитър Николов: „Управленската немощ на правителството повлича в бездната и общините“

Общините в страната са в сравнително добро финансово здраве и кондиция благодарение на огромния управленски и кадрови ресурс на коалиция ГЕРБ-СДС, която има доминиращо присъствие в местната власт. Управленската немощ на служебното правителство обаче вече повлича и общините към бездната. Още през юли, по време на предишната предизборна кампания аз казвах, че сега е светло и топло, но скоро ще стане тъмно и студено. Това заяви Димитър Николов – кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС. По думите му новите сметки на общините за улично осветление, разходите за което са едно от най-големите пера на местните бюджети, са два пъти и повече по-високи. За тази светлина, с която свикнахме, много скоро ще се наложат така наречените непопулярни мерки, което означава или режим на уличното осветление, или разреждане на лампите, които ще светят. И на мен лично ще ми бъде много тъжно в края на годината, когато настъпват най-светлите християнски празници, уличните лампи да бъдат в режима на коледните елхи и да премигват, допълни Николов.

Доскорошният председател на Общинския съвет в Горна Оряховица каза още, че прогнозата за държавния бюджет 2022 вече е трябвало да бъде готова, а върху нейната основа общините да са изготвили и своите проектобюджети. Тъй като това не се е случило, общините ще посрещнат първото тримесечие на 2022 година без бюджет, а това означава, че през тези месеци те ще трябва да се придържат към разходите си за същия период на предходната година. Нито цената, нито използваните електроенергия, газ и горива ще бъдат съпоставими, тъй като поради наложените противоепидемични мерки през първите месеци на тази година не функционираха голяма част от социалните звена и структури и разходите бяха сведени до минимум, заяви депутатът от Великотърновския регион в последните два парламента. По думите му невъзможността на общините да се справят със ситуацията ще компрометира доверието на гражданите към местната власт и това ще се дължи на изключително немощното управление на държавата в момента.

Изход от кризата Димитър Николов вижда в бързото съставяне на национално отговорно и работещо правителство, съставено от експерти, от доказали себе си хора, които са в състояние да подчинят собственото си и политическо его на националния интерес. И допълва: „Ще цитирам една възрастна жена, която по време на среща в Поликраище ми каза: „Сине, разбирателство трябва“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *