Избори 2021

Липсата на тестове за всички училища отново ни разделя, категорични са педагози от цялата страна

Петте основни приоритета в сферата на просветата, предвидени от ГЕРБ – СДС, обсъждаха учители от цяла България по време на онлайн среща с Красимир Вълчев – образователен министър в последното редовно правителство и водач на листата на коалицията в Шумен и Стара Загора. Обновяване на училищните дворове и площадки, изграждане на 2000 STEM кабинета, модернизация на стаите и дворовете на детските градини заедно с осигуряване на дидактически материали, продължаване на програмата за нови детски градини и училища и мерки за енергийна ефективност на образователната инфраструктура са инвестиционните приоритети на ГЕРБ – СДС в сектора. Домакин на дискусията „Образование – следващо поколение“ бяха водачът на великотърновската листа проф. Костадин Ангелов и колегите му проф. Любомира Попова, Станислава Стоянова и Никифор Тодоров.

Тестовете за учениците и тяхната недостатъчност бяха сред най-коментираните теми по време на срещата. „Тестовете ще стигнат само за седмица и половина. Хаосът, който служебното правителство предизвика с тях, притеснява не само нас, но и родителите“, заявиха учители от цялата страна. По думите им фактът, че заради липсата на тестове в голяма част от областите не може да започне присъствено обучение, отново разделя обществото.

„Още през лятото ние предложихме тестове и въздухопречистватели за системата на образованието. Тогава служебното правителство ги отхвърли, а сега се чудят за тестове. В резултат – в половината области има, в другата половина, включително и във Велико Търново, те все още не са доставени. Поръчаните ще стигнат само за седмица и половина. Никой не дава отговор на въпросите ще има ли тестове за VXII клас, ще има ли ефективно компенсаторно обучение“, коментира Красимир Вълчев.

Образованието и здравеопазването остават водещи национални приоритети в програмата на ГЕРБ – СДС, посочиха Вълчев и проф. Костадин Ангелов. А инвестициите в човешкия ресурс – в специалистите, дава резултат за десетилетия напред. Затова е заложено да продължи трайното увеличение на заплатите и да се инвестира в квалификацията – това е нужно, за да има качествено образование и здравеопазване. Двамата доскорошни министри призоваха към конструктивност следващото Народно събрание. „Образованието е тема, изискваща консенсус. Просветата да е траен стратегически приоритет, е ангажимент и на кандидата за президент проф. Анастас Герджиков”, категоричен е Красимир Вълчев. Той посочи, че макар Румен Радев да говори същото, правителството му предложи бюджет, в който за образованието няма един заложен лев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *