Горещи новини

В секция в Горна Оряховица машината отказа, преминаха на хартиени бюлетини

РИК разгледа жалба за нерегламентирана агитация във Вонеща вода, оказа се неоснователна

Заради технически проблем една машина за гласуване не е сработила в секция 36 в Горна Оряховица и там се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини. Това съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/ във Велико Търново.
След отварянето на секцията, устройството не е стартирало и е давало грешка. След сигнал към РИК, с решение на ЦИК вотът там ще се провежда с хартиени бюлетини от 8,30 часа до края на изборния ден. Това заяви Милка Тодорова,  председател на секционната комисия.
До 13 часа гласувалите в секцията бяха 130 от общо 690 избиратели по списък.
Около 10% бе избирателната активност във Великотърновска област към 11 ч. От имащите право на вот 207 893 души за народни представители са дали гласа си 19377 избиратели, а за кандидати за президент и вицепрезидент – 19359 избиратели.
До обяд в неделя в РИК бе подадена една жалба за извършване на нерегламентирана агитация във Вонеща вода. Проверка е установила, че жалбата не е основателна и е оставена без уважение.
В общо 420 секции гласуват избирателите във Великотърновска област, в 311 от тях гласуването е машинно, като в 39 от тях устройствата са по две. Заявени са четири подвижни секции за хора, поставени под карантина заради COVID-19, две от тях са във Велико Търново и по една – в общините Горна Оряховица и Павликени, съобщиха от РИК. Болничните секции за хора, лекуващи се от вируса са три – две в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и една в общинската болница в Горна Оряховица.
В четири социални центъра за настаняване на възрастни хора също са разкрити урни за гласуване – в Старческия дом „Венета Ботева“ във Велико Търново, в дома за стари хора в свищовското село Овча Могила, в центровете в Карайесен, община Павликени и в сухиндолското село Горско Косово. Секция е разкрита и в ареста във Велико Търново.Във Великотърновска област 209 826 избиратели имат право на глас в днешния вот за президент и вицепрезидент и за народни представители за 47-ия парламент. Кандидатите за народни представители от различните партии и коалиции, регистрирани в Четвърти МИР- Велико Търново са 220, а кандидат-президентските двойки – 23.Няма регистрирани нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщават от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *