Насрочиха нова дата за продажба на Интерхотела, цената му падна от 25 на 17 милиона

Само спомен остана от някогашната перла на туризма, година след година Интера се руши и разграбва

 

За 17 декември тази година е насрочена поредната публична продан чрез пряко договаряне на Интерхотела във Велико Търново. Началната цена е 17 096 990,40 лева. За такава сума са се разбрали на свое събрание кредиторите, проведено още на 27 юли 2020 г. Обявлението е на страницата на синдика Венцеслава Стефанова Стефанова, която скоро премести кантората си от Русе в София. Освен емблематичната сграда, земята около него и паркингът, продава се и цялото движимо имущество в хотела по опис, направен от ЧСИ Дияна Колева.

Продажбата ще се проведе на 17.12.2021 г. от 12 часа в канцеларията на синдика в гр. София, бул. „Александър Стамболийски” № 53, ет. 1. Ако се намери купувач, началната цена следва да бъде платена от него в срок не по-дълъг от 60 дни, считано от датата на избора, показа наша проверка.

След отваряне на пликовете синдикът ще проведе преговори с явилите се потенциални купувачи, като всеки един от тях ще има правото писмено да видоизмени предложената от него цена само в посока нагоре, както и предложения срок за плащане на продажната цена само в посока неговото намаляване. Резултатът ще бъде обявен от синдика в деня на продажбата, след провеждане на преговорите, в присъствието на явилите се участници.

И дано да се намери нов инвеститор, защото с всяка година перлата на туризма във Велико Търново се руши, крадци и апаши измъкват, каквото могат, а имиджът й в момента е сведен до нула.

Западането на Интера започна още от времето, когато през 2001 г. „Мултигруп” го приватизира и собственик стана Илия Павлов. От гръмките обещания за разцвет нищо не беше изпълнено, но хотела го довърши сегашният стопанин – ловешкият бизнесмен Георги Георгиев, който държи повечето акции чрез дружеството си „Ди енд Ди Джи петрол продукт”, обявено също в несъстоятелност. За тези години Георгиев натрупа дългове, хотелът е ипотекиран във фалиралата банка КТБ за 10 млн. лева.

И може би е добре, че архитектът на хотела – Никола Николов, не е вече между живите, за да не види в какво състояние е неговият шедьовър. За работата си по проекта на Интерхотела Николов пише в дневника си: „За този обект се захванах, без много да му мисля. Увлече ме. Когато разбрах, че е трудна задача поради теренна обстановка от околна заварена застройка и дървесна растителност по поречието на живописно оплетената Янтра, беше твърде късно да се връщам назад. Бях се хванал на хорото и не беше лесно да се пусна. Голямата денивелация на терена е с разлика в нивата около двадесет метра по поречието на р. Янтра и по цялата дължина на парцела. На всичкото отгоре и скален масив с варовиков произход. Районът е свлачищен, както трите свлачища в района на халите. Внимателно замислените пространства налагаше да се проучат и настанят така, че да не едреят и пространственото решение да се търси не във височина, а надлъжно. На преден план сполучливо се притиснах с живописно разчленени обеми до брега на реката. Възможности за възприятието на реката и архитектурната панорама на В. Търново проектирах с дворове тераси и оригиналните балкони на стаите”.

Под редица снимки на хотела като година на построяването му стои 1967 г. Истината е, че тогава е утвърден проектът и започва работа по терена – отчуждаване на земи, събаряне на сградите и бараките на дървообработващото предприятие „Масив”. Първоначално хотела започва да го изгражда „Балкантурист”, който приоритетно пренасочвал средствата към други хотели, а новият можел да почака. В него началниците от туристическата институция виждали заплаха за славата на съществуващите обекти. Затова строежът се точи общо 14 години, с много прекъсвания. През 1978 г. го поема новосъздаденото обединение „Интерхотели” – призвано да развива луксозен туризъм. И така чак до 17 юни 1981 г., когато Интерхотел „Велико Търново”, част от 12-те тогава с подобен статут, е открит официално в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Домакин е държавният глава Тодор Живков, който посреща на този ден дипломатическия корпус. Режисьорът Хачо Бояджиев подготвя грандиозна програма с участието на десетки естрадни изпълнители.

Първият директор на Интерхотела е Кольо Дамянов, а комплексът имаше най-силни години при управлението на Йордан Андреев.

 

Ана Райковска

Снимка авторката

 

 

One thought on “Насрочиха нова дата за продажба на Интерхотела, цената му падна от 25 на 17 милиона

  • 15.11.2021 в 18:34
    Permalink

    Дано да върне славата си на Перла на Велико Търново. Да се пълни с туристи. Имаме нужда от това.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.