Горещи новиниОбщество

Насрочиха нова дата за продажба на Интерхотела, цената му падна от 25 на 17 милиона

Само спомен остана от някогашната перла на туризма, година след година Интера се руши и разграбва

 

За 17 декември тази година е насрочена поредната публична продан чрез пряко договаряне на Интерхотела във Велико Търново. Началната цена е 17 096 990,40 лева. За такава сума са се разбрали на свое събрание кредиторите, проведено още на 27 юли 2020 г. Обявлението е на страницата на синдика Венцеслава Стефанова Стефанова, която скоро премести кантората си от Русе в София. Освен емблематичната сграда, земята около него и паркингът, продава се и цялото движимо имущество в хотела по опис, направен от ЧСИ Дияна Колева.

Продажбата ще се проведе на 17.12.2021 г. от 12 часа в канцеларията на синдика в гр. София, бул. „Александър Стамболийски” № 53, ет. 1. Ако се намери купувач, началната цена следва да бъде платена от него в срок не по-дълъг от 60 дни, считано от датата на избора, показа наша проверка.

След отваряне на пликовете синдикът ще проведе преговори с явилите се потенциални купувачи, като всеки един от тях ще има правото писмено да видоизмени предложената от него цена само в посока нагоре, както и предложения срок за плащане на продажната цена само в посока неговото намаляване. Резултатът ще бъде обявен от синдика в деня на продажбата, след провеждане на преговорите, в присъствието на явилите се участници.

И дано да се намери нов инвеститор, защото с всяка година перлата на туризма във Велико Търново се руши, крадци и апаши измъкват, каквото могат, а имиджът й в момента е сведен до нула.

Западането на Интера започна още от времето, когато през 2001 г. „Мултигруп” го приватизира и собственик стана Илия Павлов. От гръмките обещания за разцвет нищо не беше изпълнено, но хотела го довърши сегашният стопанин – ловешкият бизнесмен Георги Георгиев, който държи повечето акции чрез дружеството си „Ди енд Ди Джи петрол продукт”, обявено също в несъстоятелност. За тези години Георгиев натрупа дългове, хотелът е ипотекиран във фалиралата банка КТБ за 10 млн. лева.

И може би е добре, че архитектът на хотела – Никола Николов, не е вече между живите, за да не види в какво състояние е неговият шедьовър. За работата си по проекта на Интерхотела Николов пише в дневника си: „За този обект се захванах, без много да му мисля. Увлече ме. Когато разбрах, че е трудна задача поради теренна обстановка от околна заварена застройка и дървесна растителност по поречието на живописно оплетената Янтра, беше твърде късно да се връщам назад. Бях се хванал на хорото и не беше лесно да се пусна. Голямата денивелация на терена е с разлика в нивата около двадесет метра по поречието на р. Янтра и по цялата дължина на парцела. На всичкото отгоре и скален масив с варовиков произход. Районът е свлачищен, както трите свлачища в района на халите. Внимателно замислените пространства налагаше да се проучат и настанят така, че да не едреят и пространственото решение да се търси не във височина, а надлъжно. На преден план сполучливо се притиснах с живописно разчленени обеми до брега на реката. Възможности за възприятието на реката и архитектурната панорама на В. Търново проектирах с дворове тераси и оригиналните балкони на стаите”.

Под редица снимки на хотела като година на построяването му стои 1967 г. Истината е, че тогава е утвърден проектът и започва работа по терена – отчуждаване на земи, събаряне на сградите и бараките на дървообработващото предприятие „Масив”. Първоначално хотела започва да го изгражда „Балкантурист”, който приоритетно пренасочвал средствата към други хотели, а новият можел да почака. В него началниците от туристическата институция виждали заплаха за славата на съществуващите обекти. Затова строежът се точи общо 14 години, с много прекъсвания. През 1978 г. го поема новосъздаденото обединение „Интерхотели” – призвано да развива луксозен туризъм. И така чак до 17 юни 1981 г., когато Интерхотел „Велико Търново”, част от 12-те тогава с подобен статут, е открит официално в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Домакин е държавният глава Тодор Живков, който посреща на този ден дипломатическия корпус. Режисьорът Хачо Бояджиев подготвя грандиозна програма с участието на десетки естрадни изпълнители.

Първият директор на Интерхотела е Кольо Дамянов, а комплексът имаше най-силни години при управлението на Йордан Андреев.

 

Ана Райковска

Снимка авторката

 

 

One thought on “Насрочиха нова дата за продажба на Интерхотела, цената му падна от 25 на 17 милиона

  • Дано да върне славата си на Перла на Велико Търново. Да се пълни с туристи. Имаме нужда от това.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *