Водещи новиниКултура

Проф. Николай Витанов от В. Търново бе избран за любим български учен

МАТЕМАТИКЪТ НА РАЗФОРМИРОВАНИЯ ВЕЧЕ НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО спечели зрителския вот на БНТ и оглави класацията за най-обичан български учен в предаването „Любимците на България“. Той успя да пребори конкуренцията в лицето на проф. Николай Овчаров, професор д.н. Христо Пимпирев, доц. д-р Леандър Литов, д-р Мария Ивановска, д-р Ваньо Везиров и д-р Йордан Георгиев.

Проф. Витанов е роден на 2 декември 1965 година в старата столица, възпитаник е на ПМГ „Васил Друмев“, където завършва със златен медал. Следва физика на твърдото тяло във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специализира в Института по физика на сложните системи „Макс Планк“ – Дрезден, Германия, а от 2018 г. е професор към БАН.

Достойният търновец написва книга, публикувана от небезизвестното издателство „Шпрингер“, за която получава награда на Съюза на учените в България. Има публикации в най-престижните международни списания. Геният му отдавна е признат на Запад и едва ли има човек у нас, който вече да не се е убедил в безпогрешните му прогнози във връзка със заболеваемостта от Covid-19.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Проф. Николай Витанов от В. Търново бе избран за любим български учен

  • Негативен сценарий – Пфффф , позитивен сценарий – пффффф, точна бройка – с над 1/3 отклонения …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *