Шест трика за по-топъл дом и по-ниски сметки

Шест неща, които ще ви осигурят уютен и затоплен дом без да е необходимо да пускате парното „на макс“

Сидването на студените месеци няма как да не се запитаме кой е най-икономичният начин за отопление и как да имаме топъл дом, но и ниски сметки.

Килимите например са изключително добро решение, когато става въпрос за топлоизолация. Те могат да намалят разходите за енергия, като задържат топлината.

Радиаторите, прикрепени към външните стени, често могат да доведат до загуба на топлина през стените. Ако поставите алуминиево фолио зад радиаторите, топлината ще се изтласква обратно към вашата стая.

Още четири неща, които ще ви осигурят уютен и затоплен дом без да е необходимо да пускате парното „на макс“, вижте в галерията:


Алуминиево фолио

Радиаторите, прикрепени към външните стени, често могат да доведат до загуба на топлина през стените. Поставете алуминиево фолио зад радиаторите, така че топлината да се изтласква обратно към вашата стая.

 

 

 

 


Рафтове над радиаторите

Ако имате много високи тавани или радиаторът ви е поставен под прозорец, рафтът ще пренасочи топлината. Вместо топлината да отива в горната част на тавана ви, тя ще удари рафта и ще промени посоката, като така ще предотвратите загубата на топлина.

 


Фолио с балончета

Прозорците са един от най-големите източници на загуба на топлина, а фолиото с балончета може да спре това, като е достатъчно да облепите прозорците с него. При едностъклен прозорец може да намали загубата на топлина до 50%, а на прозорец с двойно стъкло до 20%.

 


Вентилатори

През студените месеци можете да пускате вентилатора на тавана, като трябва да се върти в посока на часовниковата стрелка. По този начин топлината, която се е качила към тавана ще слезе обратно при вас. Това може да ви спести 10% от разходите за отопление, но е важно да изключвате вентилатора, когато не ползвате стаята, за да спестите енергия.


Уплътнение за врати

Понякога не осъзнаваме колко топлина излиза през долната част на вратата, затова е важно тя да е добре уплътнена.

 

 


Килими

Килимите са изключително добри, когато става въпрос за топлоизолация. Те могат да намалят разходите за енергия, като задържат топлината.

 

 

 

Източник: вести.бг

One thought on “Шест трика за по-топъл дом и по-ниски сметки

  • 16.11.2021 в 20:02
    Permalink

    Топлете се с Пещерска-мека топлина! Забравяш за студа исметките! После зелева супа с аспирин!Три пъти е по-евтино от парното.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *