Невена, Евгения и Нина преобразяват скучните празни пространства в галерии на открито

Във Варна, Пловдив, Русе, Китен, Тутракан, Поликраище, Присово, Юруково, Раювци рисуваха през изминалото лято Невена и Евгения Лефтерови и Нина Ковачева и оставиха след себе си уникални приказни, фантастични и много цветни стенописи. В някои от градовете момичетата са били по два, че и по три пъти, а като кулминация на сезона те са пътували и до Германия, за да участват във фестивал, за който от години мечтаят.

Невена Лефтерова рисува как марсианците слизат на Земята на фестивала в Германия (Сн. StreetArt Festival Wilhelmshaven)

„Беше странно и наситено лято. Буквално се прибирахме, колкото да успеем да пренаредим куфарите, и пак потегляхме. Рисувахме върху дървени плоскости, върху стени на сгради, даже и по един тролей“, разказва Невена Лефтерова и допълва, че Русе е бил градът, в който те са се връщали най-често през изминалите месеци.

Първото им участие било в парада на ретро автомобили в Русе, когато момичетата от великата търновска тройка рисували върху един тролей пейзажи от града. После се включили във фестивала на триизмерното улично изкуство „Русе – град на свободния дух“, посветен тази година на утопичните светове. Нина нарисувала въртележка с кончета, които всеки може да яхне. „Идеята ми беше с тази творба да оставя посланието, че животът сам по себе си е непрестанна въртележка. Че в живота винаги има горе и долу, точно както е в движението на детските въртележки“, казва Нина.

Между тези две събития Невена и Нина пътували още веднъж до Русе заради фестивала „Арт ерозия“ на Градската художествена галерия. Тогава двете рисували 3D стенописите си върху огромни дървени плоскости, всяка с големина около 6 квадратни метра.

„Може би един от най-сложните за изпълнение проекти това лято направихме в село Юруково, община Якоруда, защото се наложи да се катерим на скеле, което беше осем метра високо. Бяхме овързани с въжета и с каски на главите, макар че и с тях често се чуваше дрънчене на глави в скелето“, разказва Евгения и допълва, че по покана на директора на ОбУ „Васил Левски“ Салих Шольов трите рисували портрет на Апостола.

Те пътували до Пловдив, за да превърнат един от входовете на СУ „Пейо Яворов“ във вход приказка. Момичетата нарисували сцени от приказката „Майчина сълза“ и от „Рибния буквар“ на входа, през който всеки ден влизат най-малките ученици на това училище.

В Поликраище рисували върху стената на частна къща, в Китен ги повикали собствениците на бар „Мармалад“, който се намира точно на плажа, за да нарисуват местния талисман. „Това беше много интересен проект за нас. Рисувахме Гарджо. Както става ясно от името, това е гарван, който живее от няколко години в бара на южния плаж в Китен. Гарджо е изключително дружелюбен, вечно е гладен и вече се е превърнал в талисман на плажа“, разказват през смях момичетата.

Приказният вход на училище „Пейо Яворов“ в Пловдив.

ЗА НЕВЕНА ЛЕФТЕРОВА ФЕСТИВАЛЪТ В НЕМСКИЯ ГРАД ВИЛХЕМСХАВЕН СИ ОСТАВА ЕДНО ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН. „Пет пъти кандидатствам за този фестивал. Първите три години въобще не ме допуснаха, миналото лято заради пандемията не го проведоха, но сега ме поканиха лично. И отидох, за да рисувам върху земята. А темата беше как марсианците слизат на Земята. Бяхме само четирима художници и за 7 дни трябваше да изрисуваме около 300 квадрата“, разказва Невена. За тези седем дни тя успяла да се появи на първа страница в местния вестник и да обиколи града на велосипед, облечена като извънземно.

В началото на есента Евгения, Невена и Нина попаднали в творческата атмосфера на скулптурния симпозиум в еленското село Раювци, където вече няколко години скулптори ваят образи на хайдути, войводи, революционери за Алеята на българските войводи. Там трите участвали в пленера по живопис и признават, че това ще си остане най-вдъхновяващото преживяване за сезона.

„И сега сме се прибрали у дома и дали от носталгия някаква, или просто защото сме в такъв период, все си говорим за смисъла на всичко, което правим. Много пътувахме тази година, много места видяхме, много неща ни се случиха както в работата, така и в личния живот и неминуемо си задаваме един въпрос: „Какво послание отправяме към света?“, с въздишка признават и трите. После Невена бързо открива в телефона си снимките, на които тя, Евгения и Нина са се покатерили на осемметровото скеле, и усмихвайки се, споделя: „Знаеш ли, ние трите, особено аз и Нина, много се страхуваме от височини и често си говорим за това. Стане ли дума за работата обаче, страхът някак изчезва и на негово място се появява любовта към това, което правим, любовта към изкуството. Когато си на 7 – 8 метра, се чувстваш доста несигурен, първоначално не смееш дори да се преместиш. Всеки път, когато погледнеш надолу към земята, свят ти се завива, но това е първият един час, най-много два, може би ден. И всеки следваш път, когато се изкачваш към високото, ставаш все по-уверен, интересът ти се засилва, чувството, че се надскачаш и преодоляваш един от страховете си, започва да те тегли все по-осезаемо нагоре. На това му се вика кураж – да знаеш, че те е страх, и все пак да го направиш. Защото, когато човек действа, воден от страх, той намира хиляди оправдания, но когато действаш от любов, си способен да преобърнеш целия свят в името на това, което желаеш“.

Невена в Германия

В очите на другите Нина, Невена и Евгения са си един съвършен кръг. Нина е Козирог, и като типичен представител на тази зодия, често изглежда дръпната и ледена, но всъщност е най-притеснителната от трите. Невена е Лъв и в очите на другите две е слънчева наивница, защото така и не иска да повярва, че хората могат умишлено да бъдат зли. А Евгения, като един истински Стрелец, винаги иска да има последната дума, за да е права. Но енергиите им така са се напаснали, че те не могат една без друга.

И сега в края на месеца трите съвсем безвъзмездно са решили да украсят ритуалната зала в болницата в Горна Оряховица.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимки: личен архив и StreetArt Festival Wilhelmshaven

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *