Преференции пренареждат листите на ГЕРБ и БСП във Великотърновския регион

 

Най-много гласове на вота на 14 ноември във Великотърновския четвърти избирателен район е събрал водачът на листата на партията победител „Продължаваме промяната“. За арх. Йордан Терзийски са гласували 1928 души. 478 гласа е събрал нотариус Милен Матеев, който бе втори.
При преференциалния вот третият в листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново – издателят Димитър Николов, е получил 1755 преференции. Те са повече от водача на листата проф. Костадин Ангелов, за когото са дали гласа си преференциално 1164 души. Така Николов за трети път тази година влиза в парламента с преференции. Петият в листата – Станислав Стоянов, е подкрепен от 469 души.
До пренареждане на листата се стигна и при БСП. Там трима събират повече от нужните гласове. Квотата от 7% от гласувалите за партията прескачат Христо Кавалски с 1370 преференции, Румен Павлов, известен като Пантерата, с 1126 гласа и Огнян Стоянов с 919 гласа. Ако БСП има два мандата, второто място запазва Кавалски. Водачът на листата Явор Божанков е подкрепен от 959 души.
За водача на ДПС Делян Пеевски в областта са гласували 184 избиратели. Близо до пренареждане е бил Сунай Мунков – пети в листата на Движението за права и свободи, с 455 гласа. Дори и да има втори мандат за движението, а това няма да се случи, той остава на 10 гласа от квотата за пренареждане. Третият в листата е Мастън Мастънов, който е подкрепен от 283 гласоподаватели.
Водачът на листата на „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов има 887 гласа, следван от адвокат Момчил Иванов с 245 гласа. Имунологът отново предпочете да влезе в парламента от София, където също бе водач на листа и така даде място на юриста.
Водачът на листата на „Демократична България“ и лидер на партията Христо Иванов получи 598 гласа.
За водачът на  „Възраждане“  Елена Гунчева са гласували 624 избиратели.
Действащата двойка президент и вицепрезидент – Румен Радев и Илияна Йотова, във Великотърновска област спечели 56,8% от гласовете, като са подкрепени от 44 249 избиратели.
Основните им конкуренти Анастас Герджиков и Невяна Митева събират 16 598 гласа или 21,31%.
Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова са подкрепени от 4293 избиратели от областта – 5,51%. Костадин Костадинов и Елена Гунчева печелят 4,50% от гласовете с 3506 отметки в бюлетината. Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе имат  1679 гласа или 2,16%.
Милен Михов и Мария Цветкова от ВМРО събират подкрепата на 740 гласа, което е 0,95%. Почти толкова има и Луна заедно с вицето си Иглена Илиева – 620 гласа или 0,80%.
В неделя предстои финалният сблъсък между първите две двойки, които ще решат кой ще обитава „Дондуков” 2 в следващите 5 години.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.