Просяк, използвал дъски от покрива на дома си за отопление, моли президента за опрощаване на дългове

Несретникът има задължения към Община В. Търново, „Вик Йовковци“ и НЗОК

 

48-ГОДИШЕН МЪЖ, ПРЕХРАНВАЩ СЕ С ПРОСИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА, МОЛИ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДА МУ БЪДАТ ОПРОСТЕНИ РЕДИЦА ПАРИЧНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, които е натрупал през последните 10 години. Преписка от искането му е изпратена от администрацията на държавния глава, до Общинския съвет във Велико Търново, който на свой ред отказва да го освободи от финансова отговорност. От кметството са длъжни да се свържат с всички институции, на които лицето е длъжник, да обобщят становищата им и да изпратят информацията обратно до президента за окончателно решение по казуса. Несретникът не е плащал местни данъци, сметки за вода и здравни осигуровки, живее в покъртителна нищета и бедност и единственото, с което разполага, е стара къща в лошо техническо състояние. Покривът на постройката е напът да рухне, защото човекът използвал дъски от него за отопление през минали години.

Просякът живее в здание, което е негова собственост, в квартал „Варуша“ и е добре познат на Областна дирекция „Социално подпомагане“ във Велико Търново. Неколкократно служители на ведомството са го посещавали и са му оказвали подкрепа през годините. Експертите са констатирали, че лицето не разполага с никакви средства за задоволяване дори на основни жизнени потребности. Получава храна от Обществената трапезария за бедни в областния град, а в дома му царят ужасни хигиенно-битови условия.

48-годишният мъж има завършено висше икономическо образование, няма семейство, близки и роднини. Той е в добро здраве и не е освидетелстван от ТЕЛК. Безработен е, но не е регистриран като такъв в Агенцията по заетостта.

ОТ 2011 ГОДИНА ТОЙ НЕ Е ПЛАЩАЛ ДАНЪК ВЪРХУ НЕДВИЖИМИЯ ИМОТ, КОЙТО ПРИТЕЖАВА, А ПРЕЗ 2016 Г. МУ Е ИЗДАДЕН АКТ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ на задължения, след което е предаден на частен съдебен изпълнител. Несретникът дължи на местната хазна сумата от 326 лв.

Просякът не е плащал и сметки за вода от 2014 г., като общата сума, с която до момента ощетява „ВиК Йовковци“, е близо 1300 лв. Той е бил осъден от Районния съд във Велико Търново след предявен иск от водоснабдителното дружество.

Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права и заради това не може да се възползва от редица медицински услуги.

Заради тежкото си финансово състояние 48-годишният мъж е получил целева помощ за отопление в зимния сезон 2020 – 2021г. в размер на 495 лв., а през март 2021 г. е взел еднократна помощ от 375 лв. от „Социално подпомагане“.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Просяк, използвал дъски от покрива на дома си за отопление, моли президента за опрощаване на дългове

 • 16.11.2021 в 10:11
  Permalink

  Господ като иска да накаже някого първо му взима акъла. Дано Радев подпише указа за освобождаване на мързеливеца от разходите които е направил съзнателно

  Отговор
 • 16.11.2021 в 10:52
  Permalink

  Това с мързела е наистина първият му проблем, но и организациите за подпомагане, Това ли им е помоща ? Трябва по качествени действия, да има ментор да се назначава психолог, да се подтикне към стимулиране да работи. Дават му помощ и си измиват ръцете, а Те вземат заплати редовно през годината за това. А какво са свършили бедняка е отново бедняк.

  Отговор
 • 16.11.2021 в 20:10
  Permalink

  Може човека да е работил в Перник! Как тогава да е добре?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *