За 2,25 млн. лева продадоха „Винпром“ АД – Велико Търново

Най-авторитетният производител на оцет у нас вече е притежание на „Синтезия“ ООД

 

Новият собственик на „Винпром“ АД в старата столица е дружество „Синтезия“ ООД, което плати за него 2,25 млн. лева и също се намира в м. Дълга лъка. Занимава се с производство и дистрибуция на суровини и консумативи за полимерната и печатарската промишленост. Има офиси и складови бази във Велико Търново и София, квалифициран персонал, собствен транспорт и логистика. Първите стъпки към бъдещата сделка „Синтезия“ ООД направи през април тази година, когато купи почти 10 дка от двора на „Винпром“ за над 800 000 лв.

Това е най-голямата и единствена сделка с промишлено предприятие във Велико Търново за тази година.

„Стара планина холд“ АД продаде дяловото си участие от 33 492 броя акции, всяка с номинал 2 лв., представляващи 95,69% от капитала на „Винпром“ АД – Велико Търново, на цена 2,25 млн. лева. Новината е публикувана на страницата на холдинга и бе потвърдена от директора за връзки с инвеститорите София Аргирова-Атанасова. За в. „Борба“ тя уточни, че със средствата от продажбата на „Винпром“ и излизането му от портфейла холдингът ще се съсредоточи върху инвестиции в дружества от машиностроителния сектор.

„Стара планина холд“ придоби дялово участие във „Винпром“ АД през април 2017 г. за 1,9 млн. лева и до този момент е спечелил 1 млн. лева от инвестицията. Винпромът е специализиран в производството на оцет, високоалкохолни напитки, ликьори и бар-сиропи. 0,11% от капитала на дружеството са собственост на Агенция за инвестиции и консултации, а 4,2% – на физически лица. За 2020 г. отчита печалба от 18 хил. лв. при 84 хил. лв. загуба за 2019 г. В предприятието работят 28 души при средна заплата 812 лв.

Към деня на сделката „Винпром“ АД – Велико Търново, се управлява от прокуриста Милена Димова.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *