910 бебета са родени в областната болница от началото на 2021 г. до сега

910 ПЕЛЕНАЧЕТА СА СЕ ПОЯВИЛИ НА БЯЛ СВЯТ ОТ НАЧАЛОТО НА 2021 Г. ДО МОМЕНТА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. От тях 84 са родени преждевременно, което възлиза на 10 процента от общия брой бебета, отчитат от здравното заведение в Световния ден на недоносените деца – 17 ноември.

По този повод освен с безплатни телефонни консултации с медици лекарите от Отделението по неонатология се включват и в инициативата на фондация „Нашите недоносени деца“ – „Прегръдка в писмо”. Акцията дава възможност на родителите да изпратят послания до бебетата си, които не са до тях, защото са в кувьоз и под грижите на специалисти.

В сянката на пандемичната криза достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата се възстановяват, без възможност да усетят прегръдката, да чуят гласа и да почувстват обичта и грижата на своите родители.

Инициативата насърчава семействата да изпратят аудиопослание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината им. Научни изследвания доказват, че новороденото познава гласа на своята майка и реагира по уникален начин, когато го чуе. Медиците са категорични, че слушането на майчината реч има болкоуспокояващо действие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.