Географията е призвание за зам.-ректора по учебната дейност на ВТУ доц. д-р Димитър Симеонов

Едва ли има преподавател и изследовател, който да не е силно пристрастен, когато говори за своята наука. Така започва и разговорът ни със зам.-ректора по учебната дейност на Великотърновския университет доц. д-р Димитър Симеонов. Той е дългогодишен преподавател в катедра „География“ и научните му интереси са основно в тази насока, а от две години отговаря и за учебната дейност на вуза. Приема това за привилегия и твърди, че за да е успешен, следва принципа, че за да се реши един проблем, без значение дали е на колега, преподавател или студент, трябват усилия и стремеж към постоянно самоусъвършенстване.

Той е роден в Карлово, там завършва средно образование. Избира да продължи висшето си образование във Велико Търново със специалност „История и география“, а след това му се налага да изкара задължителна казарма в Школата за запасни офицери, но още тогава решава да пробва да се яви на конкурс за асистент по социално-икономическа география на България.

Печели конкурс и започва работа в катедра „География“, която е единствената географска катедра в страната – част от Исторически факултет.

„Географията не е призвана единствено да дава отговор на въпроса къде се намира всеки обект в пространството, а е науката, която обяснява защо“, твърди Димитър Симеонов.

За него географията е особен и хуманен начин на мислене, тя е свобода на осъзнатите пътувания, наука, търсеща и обясняваща различията в комплексни аспекти.

Със старата столица и великотърновската алма-матер е свързан вече 25 години. Тук живее семейството му, тук растат децата му – две момчета, на 19 и на 11 г. В малкото свободно време, което му остава, обича да пътува и опознава страната. Осъзнава, че заради работата си не прекарва достатъчно време с близките си, но се надява това да се промени.

„Адаптацията към академичния живот не беше лесна, но благодарение на подадената ръка на колегите, преподавателите ми и подкрепата на близките ми хора, успях да се развия научно и освен доктор станах и доцент по социално-икономическа география“, споделя той

Животът му е свързан изцяло с кариерно израстване. Горд е с това, че от студент, а след това асистент за кратък период от време успява да стигне до избирането си за зам.-декан на Историческия факултет, след това директор на дирекция „Магистърски програми“, а от 2019 г. заема длъжността зам.-ректор.

В момента работи и ще продължава да работи за промени в методите и методологията на преподаване. Убеден е, че това е задължително не само при онлайн обучението, но и за образованието на бъдещето, което смята, че ще бъде така нареченото хибридно или смесено. За него е важно лекционната форма да се пречупи от монолог в диалог между обучаващия и обучаемите. Осъзнава, че за това трябва време, академични натрупвания и промяна в мисленето на двете страни в обучителния процес.

Ключови за успеха според него са преодоляването на стереотипите, както и професионалната подготвеност на преподавателските кадри. Нуждата от промени в учебните планове и въвеждането на нови учебни дисциплини.Под негово ръководство последните две години кандидатстудентската кампания е със 100 процента усвоен прием, нещо което последно време не се случваше.

Няма как и като част от ръководството да не го попитаме и какво е да си отговорник по учебната дейност във време на пандемия. Не скрива, че ситуацията, в която са били поставени всички учебни заведения в страната, е била трудна и неочаквана. „Ковид вълната рефлектира много силно върху образованието и образователния мениджмънт като цяло. Успяхме да вземем решения, за които нямаше изградени модели, и смятам, че се справихме. Утвърдихме се като университет, който бързо приложи съвременните технологии и ги направи достъпни не само в преподаването, но и в административното обслужване“, споделя Симеонов.

Дияна ГАНЕВА

3 thoughts on “Географията е призвание за зам.-ректора по учебната дейност на ВТУ доц. д-р Димитър Симеонов

 • 18.11.2021 в 10:28
  Permalink

  Не знам дали тези сиропирани само-интервюта имат някаква стоиност. Реалността разбирасе е съвсем друга–нагласени конкурси, шуробаджанакизъм, плагиятство. Зам ректора по акредитация и КАЧЕСТВО Вихрен Бузов бил назначил жена си на работа, реално без конкурс. С диплома от Стопански факултет станала гл.асистент по Философия на правото. Бузов и Бузова са утвърден стандарт плагиати. Ректорът си трае, за него по важни са президентските избори. Публикации за плагиатството на Бузов:https://www.mediapool.bg/plagiatstvoto-shte-e-adekvatno-nakazano-samo-pri-neprimirima-saprotiva-ot-uchenite-news231614.html https://newspaper.kultura.bg/bg/article/view/18881

  Отговор
  • 18.11.2021 в 12:47
   Permalink

   Той и ректорът Бонджолов е назначен без конкурс. От организационен секретар на комсомола на ВТУ, хоп асистент. Университетът има традиции в това отношение.

   Отговор
 • 18.11.2021 в 16:43
  Permalink

  С гафа си вчера, да публикува на официалната фейсбук страница на Университета призив в неделя да се гласува за Радев, Х. Бонджолов наруши закона за Висше образование за неполитичността на висшите училища. По този начин дескридитира и ВТУ като политизирана институция. Нека сега Бонджолов да се самоуволни. Впрочем „Предозирането“ не е случайно. Проверката по така наречената Италианска афера започна и Бонджолов трябва да дава убяснения пред разледващите органи. Може би се надява че Радев ще му опине чадър?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *