Цените на основни храни във Великотърновско под средните за страната

ЖИТЕЛИТЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ РЕГИОН СА ПО-ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ОСНОВНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ спрямо хората от повечето области у нас. Оказва се, че на местните им излиза доста по-евтино да напълнят пазарската си кошница спрямо предходни месеци. Това става ясно от анализ, извършен през октомври от експерти от Министерство на земеделието, обхващащ територията на цялата страна.

Олиото в областта на едро се търгува на цена от 3,05 лв./л и има поевтиняване с 1,6 процента. В големите търговски вериги еднолитровата бутилка излиза 3,49 лв. Това е най-ниската цена за България, а средната е 3,75 лв./л.

Брашното тук се продава на едро за 0,89 лв./кг, докато на дребно в хипермаркетите достига 1,20 лв./кг. И тази суровина в региона държи рекордно ниска финансова стойност у нас.

На едро яйцата се купуват за 0,19 лв. за брой, като толкова се плаща за тях и във Варна, Ловеч, Пловдив и Хасково. Единствено в Ямбол цената им е 0,18 лв./бр.

В областта замразеното пиле струва 3,80 лв./кг, а охладено – 4,80 лв./кг. На дребно в големите търговски вериги излиза 5,49 лв./кг.

Жителите на Великотърновско купуват и по-евтина захар. Тя излиза 1,39 лв. на едро, а средната цена за страната е 1,43 лв./кг.

Местните могат да се похвалят и с най-изгодно агнешко месо. Цяло агне тук се търгува за 14,19 лв./кг, бут – 15,99 лв./кг, и плешка – 14,89 лв./кг. Това са най-ниските цени за този вид месо в България.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *