Днес отбелязваме Световния ден на тоалетната

Отбелязването на Световен ден на тоалетната на 19 ноември цели да бъде повишена осведомеността на обществеността за проблемите на хората, които
нямат достъп до безопасни санитарни средства. Те са 3,6 милиарда, пише на сайта на ООН.
Световният ден на тоалетната е учреден през ноември 2001 година в Сингапур с решение на международна конференция, посветена на липсата на безопасни технически санитарни средства. От 2013 година той преминава под егидата на ООН.
Всяка година денят се посвещава на конкретна тема. Тази година тя е „Да оценим тоалетните“ (Valuing toilets). Кампанията акцентира върху значителната роля на финансирането и управлението на санитарни системи, особено за бедните.
ООН отбелязва, че близо 50 процента от световното население (3,6 милиарда души) или не разполагат с тоалетни в дома си, или те не са оборудвани с безопасното отвеждане на отпадните води.
Над два милиарда души нямат достъп до безопасна питейна вода. В световен мащаб повече от 80 процента от отпадните води се връщат във водоеми без никакво пречистване или повторно използване (например за напояване на земеделски земи). Страните с висок доход преработват около 70 процента от отпадните води, но делът пада до 38 процента в страните с доход над средния и до 28 процента в страните с ниски доходи. Липсата на адекватни санитарни условия увеличава риска от заболяване и е една от водещите причини за детската смъртност. Във всяко трето училище по света няма тоалетна. Около 900 милиона ученици дори нямат възможност да измият ръцете си след използване на тоалетната, което води до разпространение на заболявания (по-специално диария). Подобрените санитарни условия – заедно с безопасна питейна вода и добра хигиена – биха могли да предотвратят около 842 000 смъртни случая годишно. Ето защо една от 17-те цели за устойчиво развитие, приети от ООН през септември 2015 г., е да се осигури на световното население до 2030 г. достъп до чиста вода и адекватни санитарни условия и хигиена.
През декември 2016 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, провъзгласяваща периода 2018-2028 г. за Международно десетилетие за действие за „Вода за устойчиво развитие“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *