Младите попълнения на великотърновския театър редят роля след роля и се борят за сърцата на публиката

Те са млади, талантливи и ентусиазирани.

Новите артисти във великотърновския театър: Никол Бойчева, Тони Христова, Боян Фърцов и Кирил Милушев. (от ляво надясно).

Идват от големи градове, но вече са влюбени във Велико Търново и много искат публиката да ги хареса. През октомври четиримата актьори, които попълниха трупата на МДТ „Константин Кисимов”, дебютираха на великотърновска сцена в пиесата „На изток от Рая”, а на ход е следващата – „Ние не сме от тях” по разкази на Чудомир. Между сериите репетиции си ходят по родните места, но това няма да продължи дълго, казват момчетата и момичетата, защото смятат да се установят тук за постоянно. Разговаряме с тях в театъра веднага след репетиция – още задъхани, опитвайки се да излязат от роля, но много дружелюбни и отзивчиви.

 

Най-приказливият от компанията е софиянецът Кирил Милушев

Само на 24 години е и е завършил театър в Нов български университет в класа на Елена Панайотова. „Студентските ми години бяха много щури. Те се превърнаха в тест за мен и начин да се самоопозная, да се опитам да разбера къде са моите граници. Междувременно и работех, имах възможността да си партнирам със Снежина Петрова, Койна Русева. Играх в Театър „Азарян“ в НДК, в Пловдивския театър. Шарено време беше…”, споделя Кирил, който тепърва ще гради професионална кариера. Всъщност актьорството не било първата му детска мечта. По-скоро искал да стане певец, но се убедил, че за съжаление, не може да пее. Съдбата все пак му отредила да служи на изкуството и когато открил магията на театъра, останал запленен. Тръгнал по школи, вземал уроци и ето го сега – млад дипломиран актьор в нашия театър, приет след кастинг. Още с влизането почувствал, че това е неговото място. Радва се, че е във Велико Търново, след всяка репетиция опознава заедно с другите града, а „Конниците” са му станали любимо място. Няма претенции към ролите, защото осъзнава, че е прекалено млад за каквито и да било предпочитания. Или, както казва, сега е моментът, когато трябва да играе всичко и да не се заключва в определени персонажи.

Тони Христова

е най-притеснителната и си личи, че тепърва ще трупа опит с интервютата. От Ботевград е, завършила актьорско майсторство в колежа „Любен Гройс” в класа на проф. Надежда Сейкова и голямата Виолета Гиндева. Всичко, което знае и може, научила от тези необятни жени. Противно на професията, която си е избрала, признава, че в живота не обича да е център на внимание. Притеснението пренася и в първите минути, когато излезе на сцената, но щом тя я завладее, престава да усеща биенето на сърцето в гърлото и магически се пренася в друг свят. По-словоохотлива става Тони, когато заговаряме за ролите й: „Винаги си харесвам такива, които не се дават на мен. Определят ми все да съм принцесата, добричката, а аз предпочитам по-характерни роли. Но сега в това, което репетираме по Чудомир, най-накрая ми се падна такава и аз много ентусиазирано подхождам към нея. Надявам се, че ще оправдая доверието на режисьорката Невена Митева”, казва младото момиче.

Никол Бойчева

има всички физически данни да е красавицата на великотърновския театър. 23-годишната пловдивчанка първо учила в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в родния си град, а след това завършила и НАТФИЗ в класа на Пламен Марков. Не тъгува прекалено за Пловдив, защото според нея той и Велико Търново много си приличат по духа, който носят, и по уюта. Подобно на Кирил, и тя искала да се занимава с музика, но родителите й бързо я отказали, защото не притежавала този талант. Майка й я записала на куклен театър, тя не била особено въодушевена, но покрай него заобичала театъра като цяло. След толкова учене и старание смята, че е избрала пътя си в живота и много се надява тук нещата да се получат. А първата й среща с великотърновската публика предизвикала у нея само приятни емоции и вълнение. Към новата роля подхожда с любопитство, защото е много далеч от нейния натюрел. Никога не е живяла на село и дори не знае как разговарят хората там. Затова й е много интересно, а и започва да чувства ролята все по-близка и земна.

Боян Фърцов

също е на 23 години, роден е във Варна, но не морето, а планината го влече повече. Преди академията играл в детско-юношеския театър „Златното ключе”, ръководен от Сия Папазова. Още от IV клас си казал, че ще се занимава с театър, макар в самото начало да не бил толкова категоричен. Запалил се по него постепенно, затова пък задълго. Изглежда най-сериозен от малката група, така и говори, но се оказа, че зад строгата фасада се крие авантюристична личност. Обича да пътешества, вече е пообиколил страната ни и мечтае да посети Австралия. Почитател е на моторите, макар да няма собствен. Казва, че в настроение ли е, може да свърши зверски простотии, но винаги когато се забавлява, гледа да не пречи на другите. По принцип смята, че актьорът трябва да проявява самочувствието си на сцената, не и в живота. Състуденти са с Никол Бойчева. И той като нея завършил НАТФИЗ тази година, също в класа на Пламен Марков. „За нас, младите, идването във великотърновския театър е предизвикателство, защото тепърва трябва да градим име. Но това важи и за всеки друг театър, нямаше да е по-различно. Предпочитам да не се хвърлям директно в столицата, защото за мен пътят на един успешен човек в каквато и да е професия трябва да започва по-отдалече, за да натрупа опит”, разсъждава Боян.

Колеги на сцената и приятели в живота, четиримата млади актьори на великотърновския театър тепърва ще се утвърждават. И кой знае, може да не е далеч времето, когато ще се превърнат в новите любимци на старата столица. Те поне мечтаят за това.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *