Търновско семейство отглежда таралеж като домашен любимец

2-годишният бодливко Тони, за разлика от себеподобните си, обича ласките и изпълнява команди срещу лакомство

 

МАРИЯ И ЕВГЕНИ СТОИЛОВИ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА ЗАПЪЛВАТ ПРАЗНИНАТА ОТ ОТСЪСТВИЕТО НА ПОРАСНАЛАТА ИМ ДЪЩЕРЯ, която заминала да учи в чужбина, с атрактивен домашен любимец. Двойката вече две години отглежда в къщата си таралеж, осигурила му е всичко необходимо, за да се чувства комфортно и да не страда за естествената си среда на живот. Симпатичният бодливко носи името Тони, обожава да похапва плодове, мърка подобно на котка, когато го вземат на ръце, и се забавлява по време на къпане.

„Първоначалната ни идея беше да си вземем хамстер или морско свинче, но когато отидохме в зоомагазина, видяхме бебе таралеж. То ни спечели вниманието веднага. Обясниха ни, че можем да го вземем, като навърши 6 седмици от раждането, и на съответния ден ние го прибрахме вкъщи. Кръстихме го на дъщеря ни Антония. Не съм вярвала, че е възможно да се привържем толкова към него и да го чувстваме като истински член на семейството“, споделя Мария.

По думите й ежко не е особено претенциозен и макар да е представител на дивите животни, лесно и безпроблемно се приспособил към домашните условия на живот. Бодливкото е от вида „Европейски таралеж“ и вече е достигнал тегло 250 г и дължина 28 см. Нощува в специален аквариум, където го оставят да се усамотява, когато не му е до ласки със стопаните.

„Тони е много любопитен и всяка нова миризма вкъщи буди интереса му. Когато е извън аквариума, е в постоянно движение, обхожда всички стаи, крие се зад мебели и в кутии за обувки. Единственият му недостатък е, че често оставя изпражнения, където не трябва“, казва с усмивка Евгени.

Мъжът разказва, че таралежът обича да спи на гърдите му и да се гушка в дрехите му. Твърди, че Тони е много умен и изпълнява команди, за което впоследствие бива награждаван с лакомства.

АТРАКТИВНИЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ СЕ ХРАНИ С КОТЕШКА ХРАНА, НО СТОПАНИТЕ ВНИМАВАТ ТЯ ДА НЕ Е ТВЪРДЕ КАЛОРИЧНА, защото представителите на този вид са склонни към бързо затлъстяване. Ето защо всеки ден в менюто на Тони присъстват плодове – ябълки, банани, круши и т.н.

Мария и Евгени споделят, че е забавна гледка моментът, в който къпят своя бодливко. Той изпитва ужас от гореща вода, затова използват бебешки термометър, с който проверяват дали температура на течността в коритото е под 25 градуса. Когато условията са идеални, той плува по гръб и се наслаждава на пяната от специален шампион за екзотични животни.

„Ние сме много внимателни в отглеждането му, защото таралежите могат да се разболеят от редица фактори и да се сдобият с паразити, дихателни или стомашни проблеми. На всеки 6 месеца го водим на ветеринар“, допълва стопанинът му.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Търновско семейство отглежда таралеж като домашен любимец

 • 30.11.2021 в 12:33
  Permalink

  Таралежите са защитени животни

  ЗАКОН ЗА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ на РБ

  Чл. 38. (*) (1) За животинските видове от приложение № 3 се забраняват:

  1. всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи;
  ……….
  6. (доп. – ДВ, бр. 94 от 2007 г.) притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри;

  Приложение № 3 към чл. 37

  1. ГРЪБНАЧНИ / 1. VERTEBRATES
  БОЗАЙНИЦИ MAMMALIA
  РАЗРЕД НАСЕКОМОЯДНИ INSECTIVORA
  Сем. Таралежи Erinaceidae
  Таралеж Erinaceus concolor

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *