Община Г. Оряховица оставя пластмасовите отпадъци в миналото чрез екопроект за близо 380 000 лв.

В железничарския град се насърчава употребата на съдове за многократна употреба, бизнесът адмирира идеята

 

ДА СЕ ГЕНЕРИРА ПО-МАЛКО СМЕТ И В ЧАСТНОСТ – ПЛАСТМАСОВИ ОТПАДЪЦИ, Е ВИЗИЯТА ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Местната администрация реализира свой проект в това направление, който стартира преди около година. В петък бе отчетено свършеното до момента и уточнено какво още предстои по „Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“. Дейностите се финансират по ОП „Околна среда“, като европейското субсидиране е в размер на 320 020 лв., а държавното – 56 474 лв.

По думите на кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев проведените в рамките на проекта инициативи са успели да увлекат голяма част от малките ученици, които въпреки възрастта си вече осъзнават необходимостта от разделно събиране на отпадъците. Той информира, че малчуганите са били изключително активни в организираните две акции по предаване на хартия за рециклиране. 12 учебни заведения са участвали в кампаниите и резултатът е събрани 9630 кг хартия.

„Училищата, които се включиха в инициативата, получиха стимулиращи награди, които учениците да използват по време на спорните си занимания и свободното време“, заяви инж. Добрев.

Ръководителят на проекта инж. Гергана Тодорова обясни, че сред предвидените дейности е подмяната във всички общински структури и звена на съдовете за еднократна употреба с такива за многократна. Това ще спести с 0,245 т годишно смет от пластмасови изделия. Идеята се възприема и от представителите на бизнеса в железничарския град и предстои да се проведат две кръгли маси по темата. Амбицията на местната власт е фирмите в Горна Оряховица и населените места в общината, които управляват обекти, като ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ, МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ, БЕНЗИНОСТАНЦИИ, КАФЕ-БАРОВЕ, МАГАЗИНИ И Т.Н. ДА ОГРАНИЧАТ УПОТРЕБАТА НА ТРУДНО РАЗГРАДИМИТЕ ВЕЩИ. Не се предвиждат финансови отстъпки за работодателите, които подкрепят екологичната инициатива, а ще се разчита на тяхната добра воля.

„Във връзка с щафетната обиколка на Горна Оряховица за участниците са осигурени 200 метални бутилки за вода с вместимост от 0,5 л, които са брандирани с логото на проекта. Броят на бутилките е съобразен с потенциалните участници в щафетата”, допълни инж. Тодорова.

В рамките на проекта предстои да бъдат осигурени четири контейнера за разделно събиране на текстилни отпадъци. Такива съоръжения до момента не са били на разположение на жителите на града. Съдовете ще бъдат поставени в близост до парковете „Детски кът“ и „Николай Панайотов“, до Общинския пазар и в квартал „Гарата“. Очаква се в най-скоро време сключване на споразумение със специализирана фирма, която да обслужва текстилните контейнери.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *