Предколедно: С 31% искат да вдигнат такса смет в община Велико Търново

Ако носим по 150 кг разделен боклук годишно на пункта в „Чолаковци“, ни правят отстъпки

 

ПОВИШЕНИЕ НА НАЙ-МАСОВИЯ МЕСТЕН НАЛОГ- ТОЗИ ЗА БИТОВИТЕ ОТПАДЪЦИ, С 31% ПРЕДВИЖДА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Сред мотивите са скокът на горивата и ръстът на минималната работна заплата. Предложената промяна е отразена в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите и е качена на сайта на Общината за мнения и коментари. Скокът ще бъде обсъждан на последното за годината заседание на Общинския съвет след Коледа. Изменението засяга промила, който се начислява върху данъчната оценка или върху отчетната стойност на имота. За Велико Търново увеличението е от 1,3 на 1,7 промила. За Килифарево и Дебелец, както и за селата Арбанаси, Вонеща вода, Войнежа, Въглевци и Райковци промилът трябва да се повиши от 5,5 на 6,5 върху данъчната оценка на имота.

По-висока ставка с 1 промил се предвижда и за Беляковец, Леденик, Ресен, Самоводене, Балван, Водолей, Ново село, Присово, Церова кория, Шемшево, Велчево, Ветринци, Дичин, Къпиново, Малки чифлик, Миндя, Момин сбор, Никюп, Плаково, Пушево, Пчелище, Русаля, Хотница, Буковец, Габровци, Емен и Ялово, където такса битови отпадъци ще е 5,5 промила. В Шереметя, както и за населените места и сгради извън регулация скокът на такса битови отпадъци е по-малък и от 1,3 вече ще е 1,5. При промяната пък в местната хазна ще постъпват с 600 хил. лв. повече, изчисляват експерти. Таксата за битови отпадъци е основният приходоизточник в перото за чистота на община В. Търново. За тази година тя е близо 10 млн. лв., като от налога върху сметта на търновци приходите са почти 6,5 млн., а останалото идва от други източници. Съответно най-голям разход досега има за почистване на улици, тротоари и междублокови пространства. За това годишно се дават над 6,5 млн. лв., като парите отиват в общинското предприятие „Зелени системи“ и частната фирма „Скорпион“.

 

ЗАВИШЕНИЕТО ЗА АПАРТАМЕНТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ГОЛЕМИНАТА ЩЕ Е МЕЖДУ 14 И 49 ЛВ.

 

От Община Велико Търново са дали и конкретни примери за това колко повече ще плащат собствениците съобразно големината на имотите им. Ако досега за един апартамент от 58 кв. м таксата битови отпадъци е била 44,91 лв., то при промяната тя ще се повиши с почти 14,00 лв. За жилище с около 96 квадрата цифрата ще скочи с 26,00 лв., а за площ от 156 кв. ще се плаща с 49,00 лв. повече.

От търновското кметство обясняват, че действащата в момента наредба, на база на която се изчислява таксата за битови отпадъци, е приета през 2008 г., като тогава минималната работна заплата е била 220 лв., цените на горивата са поскъпнали и инфлацията бележи ръст, това са част от мотивите за повишение на таксата.

Промените в посока нагоре засягат и училищата, както и акредитираните университети в общината. Така вместо досегашните 29 788, 24 лв. общо от школата вече ще се събират близо 150 000 лв. годишно, а от висшите учебни заведения – около 250 000 лв. срещу 90 230 лв. досега.

 

ПРИСПАДАТ НИ 30% ОТ ТАКСАТА СМЕТ, АКО КАРАМЕ ПО 150 КГ РАЗДЕЛЕН ОТПАДЪК НА БЪДЕЩАТА ПЛОЩАДКА В „ЧОЛАКОВЦИ“

 

Тъй като в момента се изгражда площадка за разделно събиране на отпадъци от опаковки в кв. „Чолаковци“, която се очаква да започне да функционира в началото на 2022 г., предвижда се и стимул за гражданите под формата на облекчения. При разделно събиране на отпадъци от опаковки от домакинствата и предаването им на площадката и достигане на количество над 150 кг за година ще ни приспаднат 30% от таксата на данъчно задълженото лице. Така например, собственикът на жилище от 58 кв. м вместо 58,73 лв. ще плаща 53,55 лв. Притежателят на апартамент от 96 кв. м ще заплаща 100 лв. вместо 110 лв., а ако домът е от 156 квадрата, таксата ще е 188,36 лв. вместо 206,58 лв.

В документите за предложението е посочено още, че при извършено през 2017 г. изследване е установена нормата на натрупване на битов отпадък, която е 473 кг на година за един жител на община Велико Търново. В същото време процентът на отпадъците от хартия, картон, пластмаса, метал и стъкло, които се рециклират, е 37%.

Предложения, мнения и препоръки към проекта се приемат в Информационния център на Община Велико Търново или на e-mail: [email protected].

Стилян НАЙДЕНОВ

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *