Образование

Учители от СУ „Емилиян Станев“ борят стреса с арттерапия върху коприна

Учители от СУ „Емилиян Станев“ борят стреса, като изработват ръчно рисувани копринени шалове.

Преподавателите се обединяват в артателие по идея на директора на школото Кина Котларска. Преди седмица правят решителна стъпка, като купуват материали и канят за свой обучител художника и директор на Гимназията по моден дизайн Боряна Мочева. В творческата работа първи се включват директорът Кина Котларска и заместничките й Антоанета Палангурска и Анна Павлова, която е специалист по изобразително изкуство. Към тях се присъединяват начална учителка, преподавателка по английски език и две по физическо възпитание и спорт.

Всяка от тях има свой поглед и създава творби, отговарящи на собствения си вътрешен колорит. Така не само изразяват себе си, но и потискат напрежението, съпътстващо нелеката им професия.

„По време на обществени трусове най-често страда психиката на хората. Когато трябва като директор да осигуря качествено образование на учениците, най-напред трябва да мисля за тези, които го предоставят, а именно за учителите. Отдавна обмислям как може да се работи в посока психичното равновесие на колегите, какво да правим, за да успяваме да имаме ефективна превенция на професионалното прегаряне. Изкуствата много добре се борят с натрупаната негативна енергия и затова съм разсъждавала да формираме малки групи – на когото му се пее – да пее, на когото му се танцува – да танцува, други – да рисуват. Имахме плахи опити, но не успявахме досега. Най-ценната част от процеса не е толкова рисуването, а възможността да се заемеш с нещо съвсем различно от професионалните ти занимания и да го правиш заедно с колегите, с които по принцип рядко общуваш, защото са преподаватели по различни учебни предмети“, обяснява Котларска.

Повече от 20 учители са пожелали да участват във втората група на артателието и вече са поръчани материали за нови 25 копринени шала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *