Близо 4 млн. лв. инвестират за ремонт на водопроводната мрежа в Павликени с безизкопна технология

Емануил Манолов: „След инвестицията градът ще е с изцяло подновени водопроводи и повече няма да се разкопава“

 

Почти 4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция на водопроводната мрежа на Павликени. Те са осигурени чрез одобрен проект на кметството пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на стойност 3 304 000 лева с ДДС и чрез постановление на Министерски съвет за допълнителен трансфер в размер на 539 850 лв. Срокът за изпълнение на строителството е 360 календарни дни.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Билдинг Комфорт“ ЕООД – гр. Велико Търново, с управител Андрей Тодоров.

„При завършването на тези проекти град Павликени ще е сред малкото български градове със 100% подменена водоснабдителна мрежа. Това означава минимизиране на загубите в мрежата и подобрено качество на питейната вода. Това значи край на разкопаването на улиците и тротоарите в града вследствие на неизбежните аварии на амортизираната мрежа“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Градоначалникът заедно с представителя на фирмата изпълнител Лъчезар Лалов и Величко Димитров – инвеститорски контрол към ПУДООС, направи символичната първа копка на ремонта.

С РЕАЛИЗИРАНЕТО НА СТРОИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПРЕДСТОИ ДА БЪДАТ ИЗГРАДЕНИ 8846 МЕТРА НОВ ВОДОПРОВОД. ДЕЙНОСТИТЕ ОБХВАЩАТ ВТОРИЯ ЕТАП ОТ РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА МРЕЖАТА В ГРАДА.

В периода 2015 – 2016 г. с проект на Община Павликени и финансиране от ПУДООС бяха рехабилитирани близо 50% от водопроводната мрежа в града, т.нар. първи етап. Подменени бяха общо 20 км водопроводи, разположени в жилищните квартали на града. Вторият етап от реконструкцията на водопроводната мрежа е разделен на седем подетапа. През ноември 2020 г. беше подписан договор с ПУДООС за финансова помощ за подетап 2.6 на стойност 458 хил. лв. Той вече е изпълнен. Неподменената част от водопроводната мрежа е остаряла и амортизирана, поради което често възникват аварии и загубите на вода за битово-питейни нужди са големи. С предоставените средства ще се предотвратят авариите, ще се повиши налягането в мрежата, жителите ще използват чиста питейна вода и ще се подобри качеството на живот и екологичното състояние на района. Строителните дейности ще се извършват в различни отсечки по улиците „Атанас Хаджиславчев”, „Ивайло”, „Ловец”, „Гоце Делчев”, „Добри Войников”, „Асен Златаров”, „Оборище”, „Александър Тошев”, „Бенковски”, „Пенчо Колев”, „Братя Миладинови”. За по-голямата част от трасетата ще се използва безизкопна технология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *