Незаконните табели и тубите за пазене на паркоместа влизат като тема в местния парламент

500 лв. е глобата за обсебване на улица или междублоково пространство във В. Търново

 

Поставянето на туби с вода е един от начините да запазиш паркомясто, но той е незаконен.

Общинският съвет във Велико Търново подхваща темата с незаконните табели, тубите с вода и клони, с които се запазват паркоместа. Тази практика, освен че е незаконна, създава и лош имидж на старата столица. Съвсем друга тема е обаче, че хората нямат алтернатива къде да спират, без да нарушават разпоредбите. Специално питане по темата за сесията тази седмица е направил местният парламентарист Красин Каракоцев. Има ли частни паркинги на общинска земя, иска да разбере той от кмета Даниел Панов.

Каракоцев е направил и собствена проверка за незаконното завладяване на територии с фалшиви табели, забраняващи паркирането. По негови данни такива има на булевард „България“ 35 от фирма за кредити, на улица „Поп Харитон“ 1 на супермаркет. A наскоро са се появили и разчертани паркоместа на булевард „България“ 72 пред новостроящ се блок.

Проблемът с паркирането с всеки изминал ден се задълбочава. Липсата на паркоместа не само в центъра на града води до разпри и много нерви от страна на гражданите, коментира съветникът, а по казуса ще се произнасят и неговите колеги.

„Както знаете, освен зоните за платено паркиране „Организация на движението, паркинги и гаражи“ е сключило договори с още осем юридически лица да ползват платени паркинг места. Наблюдава се как „съвестни граждани“ слагат табели или директно разчертават паркоместа пред офисите си, като ги обозначават като „паркинг само за клиенти“. Поставянето на различни предмети на пътното платно от граждани с цел ограничаване на паркирането или запазване на места е незаконно и дори опасно“, категоричен е Красин Каракоцев.

Според Наредбата за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Велико Търново чл. 3, т. 2 не се допуска нерегламентирано поставяне и/или разполагане върху общинска територия на всякакви подвижни, неподвижни и други прегради, знаци, табели, съоръжения, предмети и др. подобни, които затрудняват и/или възпрепятстват видимостта, преминаването, спирането, престоя и паркирането на моторните превозни средства, както и движението на пешеходците. За подобни нарушения санкциите са до 500 лв.

Дияна ГАНЕВА

3 thoughts on “Незаконните табели и тубите за пазене на паркоместа влизат като тема в местния парламент

 • 23.11.2021 в 9:22
  Permalink

  Навсякъде по чужбина местата за паркиране са платени. Подават се документи в съвета и има годишна такса , някой поставят табели с номера на колата и мястото не се заема от никой друг.

  Отговор
 • 23.11.2021 в 11:19
  Permalink

  Мога да му кажа още един незаконен паркинг на г-н Каракоцев, до Полтава, зад пощата, на една охранителна фирма.
  А въпроса за дискриминацията кога ще повдигнете – че хотели и банки могат да си плащат за парко място, а хората живеещи в платена зона не могат?!? И са оставени на милостта на всички търновци, туристи, посетители на къщи за гости и т.н.
  Уикендите буквално няма къде да си спра колата!

  Отговор
 • 23.11.2021 в 13:53
  Permalink

  Абсолютно всичко трябва да се направи от общината. Местата трябва да са разчертани и предимство трябва да имат живущите. И много обществени паркинга, забравете зона да не се плаща. Да има такива първия половин час, не се плаща, но после се таксува. Общината трябва да се потруди и да разчертае местата и тези, които са на изход и вход на улицата които пречат на видимостта да се махнат.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *