С 1,3 млн. лв. разширяват Мултимедийния посетителски център, ще е готов до май 2023 г.

За над 1,3 млн. лева Мултимедийният посетителски център ще бъде разширен, с което експозиционните зали ще се увеличат от две на четири. Новите след преустройство ще бъдат разположени в административната сграда на Регионалния исторически музей, като за целта археолози, етнографи и други музейни специалисти ще бъдат преместени в общинската сграда на ул. „Караминков“ – там, където се плащат местните данъци и такси.

Финансирането на мащабния проект е по програма „Региони в растеж“, като безвъзмездната финансова помощ е 396 936,31 лв., собственото участие на Община Велико Търново – 51 820 лв., а основните средства ще бъдат осигурени от инвестиционен кредит в размер на 853 821,00 лв. Всички средства са осигурени, твърдят от Общината. Доставката, монтажа на обзавеждането, оборудването и инвентара по проект „Разширение на „Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов” на стойност 707 365,97 лв. без ДДС ще се извършва от великотърновската фирма „Виктория 2011“ ЕООД.

През септември тази година след обявяване на обществена поръчка е избран и изпълнител. Това е бургаската фирма „Геоплан Кънстракшън“ ЕООД, която спечели с ценова оферта от 405 514,03 лв. без ДДС за строителните дейности. Все още обаче договор между нея и Общината не е сключен и това предстои. От там нататък тече срокът за изпълнение, като до май 2023 г. обновеният и разширен Мултимедиен посетителски център трябва да е готов.

Идеята на проекта е след разширението на атракцията посетителите да се увеличат от 100 на 200 души дневно, тъй като според възложителя интересът към нея се увеличава с всяка година.

Ремонтът ще се извършва на два етапа, като в експозициите допълнително ще бъдат добавени нови сцени. Първо посетителите ще преминават през залата „Диорама „Битката при Клокотница“, където чрез стенописи и модели на човешки фигури е пресъздадена историческата битка на българската войска, водена от цар Иван Асен II, и войската на епирския владетел Теодор Комнин. След това, вървейки по коридора, влизат в зала, пресъздаваща средновековен църковен олтар, където могат да се насладят на ангелогласните песнопения, композирани от св. Йоан Кукузел. Коридорът след това се прелива в голяма зала, заемаща северни и южни части от първия етаж, в която посредством стенописи и модели на човешки фигури и декори е пресъздадена атмосферата на средновековен български пазар. Посетителският поток след това се връща обратно към източното стълбище, по което продължава към експозициите на втори етаж.

Връзката между експозиционните площи и западното фоайе ще става през двукрила врата, пресъздаваща средновековна порта.

На втория етаж ще бъдат разположени сцените „Четвероевангелието на Иван Александър“, диорама „Отбраната на столичния Търновград“, диорама „Прощаване на Патриарх Евтимий с народа“, мултимедийна зала с модерна аудио-визуална система, тронна зала и сувенирен магазин.

Вратите, които ще са в зоните за експозиция, са предвидени да бъдат от масивна дъбова дървесина с тъмнокафяв цвят. Някои от тях ще бъдат сводести. Предвидено е и ново осветление, което е съобразено с неговото предназначение да представя историята на средновековно Търново. Основно експонатите ще се осветяват отгоре със спотови осветители, разположени на ниши под тавана. Управлението на осветлението в посетителските зали ще става от система от датчици за движение, като идеята е преди влизане в съответната зала и съседните на нея, осветлението в тях плавно да се включи, след напускане и при липса на движение осветлението ще изгасне. Предвиден е и асансьор за хората в неравностойно положение. Ще бъде обновена ВиК инсталацията, ще бъдат изградени и допълнителни санитарни възли, предвижда се и нова пожароизвестителна система. Всички съществуващи настилки на първия и на втория етаж ще бъдат премахнати, както и циментовата замазка, като за основна настилка е предвиден матиран гранитогрес, който ще бъде имитация на паваж или меланж в пастелни цветове. По стените е предвидено поставянето на предстенна обшивка от гипсокартон. Работа в сградата има много, тъй като там, където е нужно, ще се избиват стени, а на други места ще се зазижда.

Проектът за разширението на Мултимедийния център е наистина амбициозен, остава да чакаме неговата реализация.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *