Вариантът „Делта +“ на Covid-19 влезе и във Великотърновско

От Националния център за заразни и паразитни заболявания засякоха в региона два случая на новия щам

 

МУТАЦИЯТА „ДЕЛТА +“ НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ СЕ СРЕЩА И ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Това показват последните данни от секвенираните проби от Националния център за заразни и паразитни заболявания. Експертите в звеното са засекли, че новият вариант е разболял двама жители на региона в периода 21 – 29 октомври. Лабораторните анализи установяват „Делта +“ и в София, Благоевград, Бургас, Варна, Перник, Плевен и Пловдив. Щамът бе доказан за първи път у нас в края на септември. Медици прогнозират, че не е изключено този вариант да обхване цялата страна и да доведе до пета вълна на Covid-19 още в първите месеци на 2022 г.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова „Делта +“ е с 10 процента по заразен от класическия „Делта“ щам. Тази мутация за първи път бе регистрирана във Великобритания и към днешна дата е разболяла над 20 000 поданици на кралството. Експертите са стигнали до заключение, че вариантът е особено коварен и опасен като протичане при възрастни хора, но успокояват, че щамът среща отпор от страна на наличните ваксини.

За момента „Делта +“ не се определя от специалистите от Световната здравна организация като сериозен обект на загриженост, но в случай, че диагностицираните се увеличат, ще получи за наименование своя собствена буква от гръцката азбука.

НА ТОЗИ ФОН ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА ПРОДЪЛЖАВА ДА СПАДА и вече възлиза на 425,74 на 100 хил. души население. Има лек отлив на пациенти от болниците, където са хоспитализирани 196 инфектирани. В домашни условия се лекуват 1222 лица.

Сред новите случаи попада заразена помощник-възпитателка в детската градина в свищовското село Морава. Заради контакт с жената под карантина са поставени деца и персонал в забавачката.

В деня на изборите едва 79 души си поставиха ваксина срещу Covid-19. Сложените дози в региона са общо 82 608, а със завършен имунизационен цикъл са 44 192 лица, което възлиза на 21,44% от подлежащото на ваксинация население в областта на и над 12 години. С поставена бустерна доза са общо 1523 лица от областта.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *