Надежда Василева приготви торти и питки, за да събере пари за изгорелия дом на непознати от Плаково

В началото на ноември къщата на Пепа и Иван Нейкови от село Плаково изгаря до основи в пожар. А младата сладкарка Надежда Василева, която не ги познава лично, решава да им помогне с това, което умее да прави най-добре.

Младото момиче живее и работи в София, но в почивните си дни обича да се прибира в Плаково. След инцидента цяла нощ мисли как би могла да събере средства, които да са в помощ на пострадалите.

Решава да направи торти по рецепта на баба си – с ром и орехи, както и няколко погачи. Предлага на приятелите си да ги закупят, а средствата да дари в помощ на семейството. Само няколко часа след като публикува поста си във Фейсбук, поръчките започват да валят.

„Имах нужда да направя нещо подобно. Покрай насъщния исках всички заедно да си благодарим. Хората обаче освен хляб искаха и торти. И се получи още по-хубаво, защото рецептата е на баба и връща хората към техните спомени. И когато те се съберат, ще се чувстват добре от това, че са помогнали и че са заедно. Всичко е за добро“, споделя Надежда.

Само за два дни успява да изработи 12 торти и 12 питки, с които събира 480 лв.

 

Цялото й семейство се включва да помага. Бащата и лелята на Надя се включват в доставките на тортите и погачите извън селото, а майка й – на тези в селото. Брат й, който от няколко години живее в Америка, помага финансово.

Хората, които искат от питките и тортите на Надя, са от Велико Търново, Плаково, Килифарево, дори от Поморие.

„Поизморих се, но съм удовлетворена! Много се радвам, че се включиха толкова хора!“, с усмивка споделя Надежда. От кметството в село Плаково са изказали специални благодарности на Надежда „за това, че ни показа, че доброто все още съществува“.

По професия тя е сладкар и е работила с едни от най-големите имена в кулинарията. Завършила е Професионалната гимназия по туризъм в старата столица в специалност „Кетъринг и ресторантьорство“, но през последната година на обучението си по предложение на свои преподаватели се включва в национален конкурс за сладкарство. Там завоюва първо място и оттогава това става нейна страст и професия. Изкарала е множество курсове, а сега вече има пълната свобода да се занимава с това, което й харесва.

Едно от най-големите и тежки творения, които изработва в екип със свои колеги за изложение, е шоколадова скулптура с размер 180 см и тежка над 100 кг. Идеята е да се изработи скулптура на тема Фреди Меркюри. Изработката отнема над месец упорит труд, а самото сглобяване – няколко денонощия.

Тортата с ром и орехи по рецепта на бабата на Надежда.

Сладкарството отдавна не е това, което беше. Вече не е просто пастичка или тортичка. Сладкарството е емоция, която завладява всичките сетива. Това е и нещото, което Надежда иска да прави, да създава приятни емоции на всеки, опитал десертите й. А най-голямата цел на младото момиче е да се завърне във Велико Търново и да отвори своя сладкарница в любимия си град.

Всеки желаещ да се включи в помощ на пострадалото семейство може да дари средства в дарителските кутии, поставени в кметството на селото, чрез пощенски запис, както и по банковата сметка на Иван Нейков:

BG18CECB979010C4059300 към ЦКБ АД

Дияна ГАНЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *