19 нарушения на Covid мерките установиха за седмица в областта

Заболеваемостта от коронавирус продължава да спада, хоспитализираните намаляват

 

19 ПРОТОКОЛА ЗА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ПРЕДПИСАНИЯ НА ОБЕКТИ С ОБЩЕСТВЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ЗАРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ издадоха служители на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за дните от 15 до 21 ноември. В отчетения период служителите на ведомството са направили общо 434 проверки, от които 36 съвместно с други институции. В дейностите по контрол на Covid мерките са участвали също лица от полицията, Областната дирекция по безопасност на храните и общински администрации.

Най-голям дял от извършените инспекции – 183, са обхванали търговски обекти, сред които големи центове и вериги, магазини за промишлени и хранителни стоки и магазини на мобилни оператори. Следват центрове за работа с деца, места за настаняване, игрални зали, козметични салони, аптеки, дрогерии и други. Здравните власти са влезли в 71 ресторанта и заведения за обществено хранене, 8 лечебни заведения и 17 бензиностанции.

И докато служителите на РЗИ упражняват контрол по спазването на противоепидемичните ограничения, мерките бавно, но сигурно дават резултат. Утвърждава се трайна тенденция към намаляване на новите случаи, а заболеваемостта спадна до 377,85 на 100 хил. души население.

Връщането на малките ученици в клас обаче бе съпроводено с диагностициране на малчугани. Положителна проба е дало момче от четвърти клас на ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица и в резултат на това паралелката, в която се обучава, отново се връща към онлайн занятия.

В БОЛНИЦА СА НАСТАНЕНИ 182 ИНФЕКТИРАНИ, А В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ 966 ЛИЦА. Починалите от Covid-19 в областта от началото на пандемията до момента са 1241 души.

Вече няма нито една община в региона, в която заболеваемостта да надхвърля 500 на 100 000 души.

По данни на Единния информационен портал във Великотърновско са поставени общо 84 238 дози ваксини, а със завършен имунизационен цикъл са 45 125 лица. 1946 са с бустерна доза.

За да се насърчи ваксинацията в малките населени места, в петък мобилен екип ще поставя защитни препарати в Общностния център в Елена. Здравните работници ще са на разположение на желаещите имунизация от 9:00 до 14:00 часа. В инициативата ще участват специалисти от Кардиологичната болница във Велико Търново.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *