Идва краят на водния режим в Караисен

90% от подмяната на водопроводната мрежа в половината село Караисен вече приключи, една четвърт от потребителите всеки момент ще бъдат включени към новите тръби. Тогава ще видим какъв ще е ефектът и ще преценим ситуацията. Ако водата не ни стигне, надяваме се Община Павликени да изгради в близост до помпената станция, която се намира в западната част на селото, на пътя за с. Сломер, два нови кладенеца. Те няма да бъдат с голям дебит, но определено ще подпомогнат ВиК мрежата. Храним надежда, че нещата ще се подобрят“, коментира за в. „Борба“ кметът Стефан Николов. Големият ремонт започна през март тази година и за него Община Павликени кандидатства с проект по програмата „Развитие на селските райони“. Той включва подмяна на 2950 м водопроводна мрежа в с. Бяла черква и на 21 500 м в с. Караисен. Общата стойност е близо 7 млн. лева, а парите за Караисен са 4,5 млн. лева.

Очаква се с подмяната на силно амортизираните водопроводни тръби безводието, което мъчи селото втора година, да приключи. Да припомним, че през миналата година в продължение на 3 седмици през лятото в Караисен нямаше никъде вода. „Докато Община Павликени и ВиК се разберат с „Напоителни системи“ да се пусне някаква вода, просто беше страшно“, спомня си Стефан Николов. Ремонтните дейности трябва да привършат до края на 2021 г., с което да се сложи край и на водния режим.

Успоредно с ВиК ремонта се прави и траншейно асфалтиране на участъците, в които са полагани тръбите. Предвидено е цялостно асфалтиране на улици предимно в центъра на Караисен. Нов асфалт се предвижда за улици с номера 2 и 34 и за част от улица N 18.

В момента водният режим в Караисен продължава. Три четвърти от селото има вода от 7 до 19 часа, а останалата четвърт – само през нощта. Този график е изготвен съобразно водопроводната мрежа. Преди началото на ремонта в селото е имало само един водопроводен кран на ВиК инфраструктурата, който е разделял селото по не много правилен начин. Сега са поставени много повече, което позволява при нужда да се прави по-разумно разпределение. Правени са опити на два пъти да не се спира водата, за да се види дали ще стигне за цялото село, но те се оказали безуспешни. При присъединяването на абонатите към новия водопровод се налага водата да бъде източена напълно, за да не спъва работата, а след пускането налягането трудно се възстановява, което създава допълнителни проблеми на жителите. Като цяло подпочвените води в Караисен са ниски и от 6 селски чешми трите са пресъхнали, по две водата едвам тече и само една е с нормално налягане.

Освен водния проблем коронавирусът също мъчи жителите на Караисен. В един момент карантинираните са стигнали до 30 души, а в продължение на две седмици 15 са били на болнично лечение. За съжаление, два от случаите приключили летално.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *