Незряща майсторка на шоколадови бонбони вдъхнови хора с увреждания във Велико Търново

СЛАДКАРСКИ УРОК С МИСИЯ ДА НАКАРА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ДА ПОВЯРВАТ В СЕБЕ СИ И ДА ПРЕДПРИЕМАТ КРАЧКА НАПРЕД към професионално израстване, бе проведен в Дневния център за пълнолетни лица със специални потребности във Велико Търново. Потребителите на услугата се запознаха с незрящата Ралица Станева, която е майсторка на шоколадови бонбони, и Станимира Георгиева – основател на социалното предприятие „Шоколадова къща Станимира“ в София, даващо препитание на хора с различни физически дефицити. Гост на събитието бе Росица Димитрова, директор на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“.

Двете жени от столицата споделиха с хората от Велико Търново историята на техния успешен опит в превръщането на кулинарията от хоби в бизнес. Социалното предприятие, в което се трудят, е стартирало след финансиране от над 4000 лв. на проект по програма „Кризата като възможност“. В него 80 процента от служителите са хора с увреждания, които творят шоколадови бонбони.

Една от тях е Ралица, която разчита на обонянието си, за да измайстори сладките изкушения. Младата жена показа нагледно как се случва магията в производството на шоколад и увлече потребителите на Дневния център в практическо занятие.

Местните успяха да усвоят нови знания и под вълшебното свойство на шоколада да сближава хората споделиха най-съкровените си мечти. Гостите насърчиха потребителите на социалната услуга да се осмелят да рискуват в преследването на целите си и да не забравят, че само те могат да променят собствения си живот.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *